Politică

Tariceanu ii da in judecata pe Boc si pe Iancu in scandalul Sterling

Tariceanu ii da in judecata pe Boc si pe Iancu in scandalul Sterling

Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL

11.02.2009, 19:28 25

Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ieri ca va face apel la justitie in scandalul Sterling, intrucat nu este dispus sa tolereze "calomniile si minciunile fostului secretar de stat Iulian Iancu si ale premierului Emil Boc, pe acest subiect".

"Eu am hotarat sa fac apel la justitie, pentru ca nu sunt dispus sa tolerez calomniile si minciunile unor oameni care ar trebui sa se ocupe cu totul si cu totul altceva, si aici ma refer la secretarul de stat Iulian Iancu si primul-ministru Boc", a spus Tariceanu.
"Vreau sa spun ca toata aceasta poveste este o minciuna de cea mai joasa speta", a sustinut liderul PNL.
Intrebat cand va depune actiunea in instanta, fostul premier a mentionat ca va face acest lucru cel tarziu astazi, adaugand ca daunele nu vor fi simbolice, de "doar un leu".
Iulian Iancu a fost secretar de stat in perioada 2000-2004 si in prezent ocupa functia de presedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputatilor.
Iancu a solicitat ieri Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si Ministerului Finantelor motivatiile care au stat la baza emiterii HG 1447 de anul trecut prin care este cedat firmei Sterling Resources dreptul de impartire a productiei zacamintelor din zona Pelican- Midia.
Iancu a declarat ca a solicitat aceste date celor doua institutii deoarece exista semne de intrebare referitoare la acest subiect si a spus ca plangerea in justitie a lui Tariceanu este legata de apropiatele alegeri care vor avea loc in PNL.
El a afirmat ca, in functie de datele si documentele pe care le va primi de la Ministerul Finantelor, Comisia va decide daca este nevoie de a solicita infiintarea unei comisii de ancheta.
Ordonanta de urgenta in baza careia acordul dintre Agentia Nationala de Resurse Minerale si compania Sterling pentru platformele din Marea Neagra a fost transformat din unul de explorare intr-un acord de concesiune este inca la Parlament si poate fi respinsa, a declarat luni premierul Emil Boc. "A fost o actiune premediata a Guvernului Tariceanu. Din 2007
si-a pregatit miscarea din 2008, pe final de mandat, pentru a acorda acel contract care prejudiciaza financiar interesele Romaniei, iar noi avem datoria sa curmam acest abuz", a afirmat Boc.
Legea petrolului a fost modificata in octombrie 2007 prin ordonanta de urgenta, presedintele Comisiei de industrii din Camera afirmand ca actul normativ permite transformarea unui contract de explorare intr-unul de concesiune.
Subiectul disputei este suspiciunea ca statul roman, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol si gaze din cele doua perimetre chiar inainte de a fi cunoscuta decizia de la Haga in disputa dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental al Marii Negre. Curtea Internationala de Justitie a decis, la 3 februarie, ca Romaniei ii revin 79,34% din teritoriul disputat.
Corpul de Control al Guvernului a inceput sa verifice documentele care dau dreptul companiei Sterling Resources sa extraga hidrocarburi din Marea Neagra. Verificarile au fost solicitate de premierul Emil Boc.
Tariceanu poate proceda cum considera ca este mai bine in cazul legat de contractul Sterling, "desi lucrurile sunt evidente", a declarat ieri seful Cancelariei premierului, Catalin Baba.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO