Politică

Tariceanu asteapta o pozitie oficiala a Romei in privinta imigrantilor romani

25.04.2008, 19:47 12

Premierul Calin Popescu-Tariceanu anunta ca nu va comenta propunerea unor politicieni italieni "incalziti sau ramasi cu temperatura inalta de la alegeri" privind reintroducerea vizelor pentru cetatenii romani, pana ce guvernul de la Roma nu va avea o pozitie oficiala pe aceasta tema.
"In aceasta perioada de temperaturi fierbinti voi auzi multe declaratii, asa ca pana nu exista o pozitie oficiala a Guvernului, nu voi comenta declaratiile acestor politicieni incalziti sau ramasi cu temperatura inalta de la alegeri", a declarat ieri Tariceanu.
Italia s-a aflat in aceste zile in febra campaniei pentru turul al doilea al alegerilor pentru Primaria Romei, prilej cu care dreapta ajunsa la putere in urma cu cateva saptamani a declansat o adevarata ofensiva impotriva imigrantilor, cu trimitere speciala catre cei romani.
Mai multi politicieni italieni, printre care Silvio Berlusconi sau Gianfranco Fini, liderul partidului Alianta Nationala din Italia, au declarat ca ar dori reintroducerea vizelor pentru romani.
Berlusconi a spus, intr-o emisiune la un post de radio ca doreste inceperea tratativelor cu Romania pentru obtinerea unei derogari de la normele UE, care sa permita autoritatilor italiene "filtrarea" fluxului de imigranti romani, in timp ce Gianfranco Fini a declarat tot pentru un post de radio ca nu exclude posibilitatea reintroducerii vizelor pentru romani, prin rediscutarea regulilor referitoare la libertatea de circulatie cu Uniunea Europeana.
Problema impunerii vizelor pentru romanii din Italia s-a pus prima data anul trecut, in contextul crizei generate de cazul Romulus Mailat.
Ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, a declarat ieri ca nu este de acord cu propunerea unor politicieni italieni de reintroducere a vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Italia, apreciind ca masura are caracter electoral.
La randul sau, Tariceanu a aratat ca in Italia exista doua perioade, respectiv cea preelectorala si cea postelectorala, in care politicienii concureaza pentru votul alegatorilor si, ulterior, pentru obtinerea unui mandat in viitorul Cabinet.
Presedintele Comisiei Europene Manuel Dur?o Barroso a decis sa nu mai acorde Italiei postul de comisar pentru justitie si afaceri interne (care cuprinde si imigratia), post din care s-a retras Franco Frattini care va ajunge ministru in Cabinetul Berlusconi. Italia va avea portofoliul transporturilor, mutatea fiind un efect al campaniei antimigratie din Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO