Politică

Ţara lui Xi Jinping: Partidul Comunist din China vrea să renunţe la limita de două mandate prezidenţiale

Ţara lui Xi Jinping: Partidul Comunist din China vrea...

Autor: Dragoş Dinu

25.02.2018, 16:54 585

Partidul Comunist din China a înaintat astăzi o propunere legislativă care prevede eliminarea din Constituţie a clauzei care stabileşte că o persoană nu poate avea mai mult de două mandate, ceea ce este văzut drept o încercare de-a preşedintelui Xi Jinping de a rămâne în funcţie şi după alegerile din 2023, potrivit Financial Times.

Ageanţia naţională de ştiri Xinhua a informat că eliminarea limitei numărului mandatelor prezidenţiale a fost propusă de Congresul Central al Partidului Comunist de la Beijing, care este alcătuit de 200 de oficiali din China.

Constituţia Chinei prevede, în prezent, faptul că o persoană poate deţine doar două mandate în fruntea statului, în termen de cinci ani fiecare.

Cei 200 de membri ai Congresului Central se vor reuni luni pentru a aproba cel de al doilea mandat prezidenţial al lui Xi Jinping.

Xi Jinping, ales în luna octombrie la conducerea Partidului Comunist, va fi reales preşedinte în mod formal, în cadrul întâlnirii anuale a Parlamentului Chinei, din luna martie.

Acesta a devenit liderul Partidului Comunist din China în 2012, ani în care economia acestei ţări s-a dezvoltat rapid, însă, potrivit relatărilor, regimul chinez a devenit mai autoritarist şi mai represiv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO