Politică

Talpes se plange de Plesu la Basescu pentru un eseu

17.02.2005, 00:00 24



Ioan Talpes, fot consilier prezidential al lui Ion Iliescu, acum senator PSD si presedinte al Comisiei de politica externa, s-a plans ieri presedintelui in functie, Traian Basescu, de Andrei Plesu.



Plesu, consilier prezidential pe probleme de politica externa al lui Basescu, este incriminat de Talpes intr-o scrisoare deschisa, ca si-ar fi depasit atributiile, iar uneori este tentat sa ia pozitii mai degraba proprii unui ministru de externe. Opiniile lui Ioan Talpes sunt argumentate de un articol pe care Plesu l-a publicat inaintea campaniei electorale in cotidianul Jurnalul National. Este vorba despre un eseu cu accente filosoice, in care Plesu enumera o srie de nemultumiri din viata publica, identificand, astfel, originea uni stari pe care multi ar numi-o spleen. In acelasi ton sunt insa si mai multe articole ale lui Plesu, publicate in mai multe reviste in ultimii ani, pe care Editura Humanitas le-a reunit, anul trecut, in volumul intitulat "Obscenitatea publica".



Si acolo, ca si in eseul invocat de Ioan Talpes, actualul consilier prezidential enumera, intre persoanele care-i provoaca o stare de nmultumire cativa membri ai PSD. In articolul invocat de Talpes este adaugat acestei liste sa-i spunem constante si numele senatorului PSD.



Declarandu-se ingrijorat de "derapajul spre o stare ce ameninta sa se impuna de fapt, riscand astfel diminuarea sanselor Romaniei in contextul international" si de "confuzia si ingrijorarea" din "cancelariile din toate colturile lumii", Talpes ii spune lui Basescu: "in mod repetat, iesirile publice si mesajele lui Andrei Plesu au fost cele tipice pentru un ministru de Externe, in conditiile in care aceste atributii apartin, in acest moment, unei alte persoane". Fostul consilier prezidential crede ca Plesu "si-a depasit repetat mandatul de sfatuitor prezidential, avand tendinta sa se substituie responsabilului din executiv cu aceste probleme". Exemplele concrete care sa ilustreze aceste devieri la care face apel Talpes lipsesc.



In schimb, Ioan Talpes se arata deranjat de "adresabilitati" exprimate de Andrei Plesu in calitate de sef de revista, pe care le reproduce din textul publicat de Jurnalul national. "Reprosul esential pe care il am de facut tarii si vremurilor, spune Plesu in eseu, este ca ma impiedica sa ma bucur de frumusetea vietii. Nu mai am timp pentru prietenie, pentru taclaua voioasa, pentru cheful asezat. Sunt ocupat, sunt grabit, sunt hartuit, coplesit de lehamite. Am ajuns sa ma comport ca si cum Hrebenciuc si Cozmanca, Sechelariu si Vanghelie, Constantinescu si Aghaton, Talpes si Garcea, ar exista cu adevarat. Colectionez antipatii si prilejuri de satisfactie. Mi-am pierdut increderea in virtutile natiei, in sansa tarii, in rostul lumii...."



Dupa ce il citeaza pe Plesu, Talpes se adreseaza lui Traian Basescu: "De ce il chinuiti, domnule presedinte? De ce ii rapiti 'vremurile bune', 'taclaua voioasa' si 'frumusetea vietii'? De ce il 'coplesiti de lehamite'? Sa fie oare nevoie de un 'nou model' pentru consilierii prezidentiali? Un 'model activ, implicat si hotarat' sa jigneasca pe toti acei care nu-i accepta ideile. Asta in numele impartialitatii, echidistantei si obiectivitatii ce trebuie sa-l caracterizeze pe presedintele Romaniei. Privitor la consilierii prezidentiali, pregatiti mereu sa-si dezavueze 'conditia oficiala', mai pastram inca o speranta". adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO