Politică

Suspendarea aderarii la UE naste dispute

02.02.2004, 00:00 19



Fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu a declarat, ieri, ca actualul guvern ar trebui sa demisioneze si sa fie inlocuit de unul al specialistilor, pentru ca in an electoral Rom-nia sa poata negocia responsabil aderarea la UE.



Fostul preedinte, acum lider al unei formatiuni de opozitie, Actiunea Populara, a iesit ieri intr-o conferinta de presa in care a apreciat ca nu-i de glumit cu amendamentul lui Arie Oostlander la raportul Parlamentului European despre Romania. Europarlamentarul olandez a propus, zilele trecute, un amendament prin care a cerut suspendarea negocierilor de aderare a Romaniei la UE si monitorizarea politicii guvernamentale in privinta reformei justitiei si a administratiei. Oostlander considera, in textul depus ca amendament, ca ghidarea monitorizarii sa aiba ca prioritate "stabilirea suprematiei legii, cel mai important dintre criteriile politice", stabilit la summitul UE de la Copenhaga. Amendamentul este sustinut, in principiu, si de raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Emma Nicholson. Daca ar fi sustinut si in plenul Parlamentului, la dezbaterea ca atare a raportului, din martie, asta nu ar insemna suspendarea negocierilor de aderare - ultimul cuvant il are Comisia Europeana.



Revenind la Emil Constantnescu, acesta a spus, ieri, ca felul in care au reactionat oamenii politici din Romania la propunerea explicita a lui Oostlander arata ca negocierile de aderare nu sunt privite cu responsabilitate. El a invocat declaratiile lui Adrian Nastase, care a minimalizat demersul europarlamentarului olandez (liderul strategiilor de politica externa din cadrul Partidului Popular European, de dreapta, majoritar in PE), calificandu-l drept individual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO