Politică

Summitul G7: un Trump izolat, incoerent, dar cu muşchii încordaţi

Donald Trump

Donald Trump

Autor: Catalina Apostoiu

27.08.2019, 00:04 978

„China a sunat. Vor să ajungă la un acord.“

G7, redenumit astfel după excluderea Rusiei în urma anexării Crimeei, a devenit un grup care are probleme în a ajunge la un consens cu privire la cele mai importante probleme ale lumii. Aceasta este una dintre concluziile summitului din acest an al grupului.

Preşedintele american Donald Trump şi-a început ultima zi de la summitul G7 cu declaraţii de progres în ceea ce priveşte cele mai mari probleme ale lumii, comerţul şi securitatea, însă a oferit puţine dovezi că el şi ceilalţi lideri ai lumii reuniţi în Franţa au ajuns la un consens privitor la posibile soluţii pentru lunga agendă de crize discutată în decursul celor trei zile de summit, scrie The Washington Post.

Trump a semnalat ieri că discuţiile comerciale cu China continuă. „China a sunat. Vor să ajungă la un acord“, a declarat acesta, însă purtătorul de cuvânt al ministerului extern chinez a anunţat că nu ştie nimic despre un astfel de apel.

Preşedintele şi-a semnalat regretul pentru războiul comercial cu China duminică, însă unul din locotenenţii liderului american a anunţat o poziţie radical opusă câteva ore mai târziu, arătând că preşedintele a fost de fapt greşit înţeles, referindu-se de fapt la regretul de a nu fi mai agresiv cu privire la tarife.

În weekendul trecut, tensiunile comerciale dintre SUA şi China s-au intensificat după ce ministerul chinez de finanţe a anunţat că va aplica noi tarife cuprinse între 5% şi 10% pe bunuri americane de 75 mld. $, potrivit CNBC. Decizia a venit ca reacţie la anunţul guvernului american de pe 1 august privind adăugarea unui tarif de 10% pe bunuri chineze de 300 miliarde de dolari.

Ministerul chinez a anunţat de asemenea că un tarif de 25% pe maşinile şi componentele auto americane va fi introdus pe 15 decembrie. Tarifele fuseseră suspendate în acest an după întâlnirea dintre preşedintele chinez şi cel american din Argentina de la sfârşitul anului 2018.

În urma anunţului chinezilor, Trump a anunţat pe Twitter că firmelor americane li se cere să înceapă imediat să caute o alternativă la China.

Sâmbătă, Trump a anunţat că tarifele pe bunurile importate din China vor fi majorate. Pe 1 octombrie, tarifele pe bunuri de 250 mld $ vor creşte de la 25% la 30%. Tarifele avute în vedere pentru 1 septembrie pe bunuri chineze de 300 miliarde de dolari vor creşte la 15%, în loc de 10%.

Duminica, Trump a spus în cadrul summitului că ar putea declara războiul cu China o urgenţă naţională.

Trump a fost contrazis în mod repetat în public de mai mulţi lideri mondiali care şi-au declarat dezacordul cu poziţiile acestuia privitoare la comerţ, excluderea Rusiei din G, Iran şi testele realizate de Coreea de Nord.

Trump a anunţat de asemenea că poziţia sa cu privire la comerţul cu Europa a rămas neschimbată.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO