Politică

SUA vor cheltui 1.000 mld. $ pentru sistemul public de sanatate

08.11.2009, 23:10 24

Camera Reprezentantilor a adoptat in urma unui vot consideratistoric planul de reforma a sistemului de sanatate, propus depresedintele american Barack Obama (desen), ce le va permite celor36 de milioane de americani fara asigurare medicala sa primeascauna.
Pentru a intra in vigoare, planul trebuie aprobat si de Senat, careva incepe dezbaterile in aceasta saptamana.
Votul favorabil din Camera Reprezentantilor este o victorie pentruObama, care si-a facut din reformarea sistemului de sanatateprioritatea primului an de mandat. Totodata, adoptarea acestei legireprezinta o prima faza a realizarii celei mai mari reforme dinsectorul de sanatate din ultimii patruzeci de ani.
Potrivit legii, va fi creat un sistem public de asigurari desanatate, ce va intra in competitie cu asiguratorii privati. Intotal, 96% dintre americani vor fi asigurati in urma acestui plan,iar costurile pentru sanatate vor fi micsorate, potrivitdemocratilor.
Planul de reforma a sistemului de sanatate a fost intens dezbatut,in principal din cauza nemultumirilor republicanilor legate decostul prea mare - 1.000 de miliarde in zece ani - si de implicareaprea mare a statului in sistemul de sanatate.
"Suntem la doi pasi de realizarea reformarii sistemului deasigurari de sanatate din America. Acum si Senatul trebuie savoteze favorabil, ceea ce sunt foarte sigur ca va face", a spusObama intr-un comunicat.
Votul pozitiv din Camera a depins mult de compromisul facut dedemocrati in ceea ce priveste avorturile. Camera a adoptat inainteavotului un amendament propus de un grup de democrati care se opunavorturilor, menit sa consolideze interdictia de a utiliza fonduripublice pentru avorturi - cu exceptia violurilor, incest saupunerea in pericol a vietii mamei de catre fat - o masura apreciatade republicani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO