Politică

Stolojan îl contrazice pe Băsescu: Boc trebuie să rămână premier, nu avem nevoie de tehnocraţi

Autor: Iulian Anghel

16.02.2011, 23:40 18

Focul iscat de dorinţa lui Traian Băsescu de a-l schimba dinfuncţie pe premierul Emil Boc s-a domolit aşa cum a izbucnit, darnimic nu este sigur că el nu se va reaprinde cu şi mai multăforţă.

Traian Băsescu a înregistrat un al doilea eşec în şase luni înîncercarea sa de a-l schimba din funcţie pe Emil Boc - prima deacest fel înregistrându-se în septembrie trecut când o posibilădemisie în bloc a guvernului s-a transformat într-o simplăremaniere guvernamentală.

Disputele pe marginea unui premier politic sau a unui"tehnocrat" cum vrea Traian Băsescu continuă însă să agite apele încadrul partidului de guvernământ.

În dispută s-a aruncat şi un "tehnocrat", Theodor Stolojan, careîi ia apărarea premierului "politic" Emil Boc, în vreme ce unuldintre deputaţii care au căpătat o influenţă de luat în seamă înultimii ani, Sulfina Barbu subliniază, în linia dictată de TraianBăsescu, nevoia unui tehnocrat la vârful guvernului. Şi nu oricând,ci "în perioada următoare".

În aceeaşi vreme, Theodor Stolojan a susţinut, citat deMediafax, că îşi menţine opinia că premierul trebuie să fie şipreşedintele partidului la guvernare. "Faţă de tot ce s-a discutatpână acum, nu cred că România este în situaţia în care imagineapartidului de la guvernare să poată fi desprinsă de percepţiaguvernării. Or, multe din discuţii se bazează pe această prezumţie,că, dacă am avea un premier tehnocrat, partidul îşi va reveni mairepede. Singura ieşire, după mine, este ca în 2011 să avem creştereeconomică, iar în 2012 această creştere economică să se regăseascăşi în percepţia populaţiei", susţine Stolojan.

Apariţia lui Stolojan în această scenă este relevantă dinpunctul de vedere al profilului său, dar şi din punct de vedere alistoriei recente.

După alegerile din 2008, Theodor Stolojan a fost primul premierpropus de Traian Băsescu pentru a forma guvernul. Avea o funcţieimportantă în PDL, dar ţinea foarte mult la imaginea sa de"tehnocrat". A renunţat să formeze guvernul la foarte scurt timpdupă ce a anunţat că acceptă funcţia de prim-ministru.

Cum şi-a motivat gestul? Nu va putea să-şi pună planurile înaplicare pentru că va fi împiedicat de şefii celor două partidecare formau marea coaliţie între PDL şi PSD - Emil Boc, respectivMircea Geoană. Alianţa PDL-PSD trebuie asumată politic, a susţinutatunci Stolojan. Aşa a ajuns Emil Boc premier, aşa a schimbatprimăria Clujului (unde tocmai ce câştigase un al doilea mandat) cuclădirea Guvernului din Piaţa Victoriei. Este cea mai bună soluţie,a susţinut şi Băsescu, care spunea că guvernarea trebuie asumată deoameni politici care nu trebuie să se ascundă în spateletehnocraţilor.

La doi ani de la aceste declaraţii, Băsescu susţine altceva -vrea premier independent. Explicaţiile sale au fost date în fugă("re-lansarea încrederii în guvern") şi nu conving. Impresia lăsatăde zbaterile din PDL este că asistăm la încercarea de rezolvare aunei afaceri private, deşi guvernarea şi conducerea ei este oafacere publică, ce nu trebuie tratată ca o afacere privată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO