Politică

Stolojan, de la Ceausescu la Basescu

Stolojan, de la Ceausescu la Basescu

De-a lungul carierei politice si profesionale Stolojan a lucrat in Ministerul de Finante comunist, fiind seful Directiei valutare. Dupa '90 a alunecat de la stanga politica a lui Ion Iliescu (pe care l-a sprijinit in campania electorala din 1996 impotriva lui Emil Constantinescu) la liberali, apoi la Traian Basescu, mai apropiat de centru politic decat de dreapta

10.12.2008, 19:49 258

Nascut pe 24 octombrie 1943 la Targoviste, Stolojan a ocupat de-a lungul timpului o serie de de functii importante pe scena politica din Romania, de la ministru de finante pana la cea de premier.
Cel care va deveni cel mai probabil cel de-al noualea prim-ministru al tarii dupa 1989 a terminat facultatea acum 42 de ani, mai precis in 1966, cand si-a obtinut diploma de la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Saltul in administratia publica l-a facut rapid. Astfel, dupa o scurta perioada in care a lucrat ca economist stagiar la intreprinderea Frigotehnica Bucuresti, a ocupat functia de economist in cadrul Ministerului Industriei Alimentare si Agriculturii.
Din 1972, Stolojan a ocupat mai multe functii in cadrul Ministerului de Finante, care i-au cladit drumul catre functia de ministru. In perioada 1972 - 1977 a fost economist in Departamentul Bugetului Statului, pentru ca din 1978 pana in 1982 sa fie seful diviziei Contabilitatea Bugetului Statului. Timp de un a, inainte de revolutia din 1989, actualul premier desemnat a fost director adjunct si director al departamentului Relatii Valutare si Financiare Internationale, precum si consultant in Ministerul de Finante.
Imediat dupa Revolutie, Stolojan a continuat sa lucreze in cadrul ministerului pe postul de ministru adjunct al finantelor pana in 1990, cand a devenit ministru al finantelor.
In mai 1991 a devenit presedintele Agentiei Nationale de Privatizare, lucrand la elaborarea primului proiect al Legii privatizarii si la infiintarea Fondului Proprietatii de Stat.
Stolojan a fost numit premier in toamna aceluiasi an, dupa mineriada si caderea guvernului Petre Roman. A ocupat aceasta functie pana in 1992. Din Cabinetul Stolojan au facut parte Traian Basescu, la Transporturi, Adrian Nastase, la Externe, Dan Mircea Popescu, la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Victor Babiuc, la Interne si Mircea Ionescu Quintus, la Justitie. Vremea i-a impins pe acestia in partide diferite. In acest an in care a condus Guvernul, prietenia dintre Stolojan si Basescu s-a sudat, cei doi devenind foarte apropiati. Dupa ce a parasit fotoliul de premier, Stolojan a lucrat sase ani de zile la Banca Mondiala.
A revenit pe scena politica din Romania in 2000, cand a candidat la alegerile prezidentiale din partea PNL. Doi ani mai tarziu a fost ales presedinte al PNL, pentru ca in 2003 partidul sau sa se alieze cu Partidul Democrat, condus de Traian Basescu, primarul Bucurestiului pe atunci, formand Alianta D.A. - Dreptate si Adevar. In 2004 a fost anuntat drept candidat la presedintie din partea Aliantei D.A. (in tandem cu Traian Basescu, care era candidat pentru fotoliul de sef al Guvernului), pozitie din care s-a retras in toamna aceluiasi an, invocand motive de sanatate. Niciodata acest episod nu a fost pe deplin clarificat. Una dintre cele mai neasteptate reactii ale lui Traian Basescu s-a produs cand a plans in cadrul discursului surpriza la retragerea lui Stolojan din cursa prezidentiala. Cel care a preluat "port-drapelul" Aliantei a fost Traian Basescu care a castigat alegerile prezidentiale.
Dupa castigarea alegerilor prezidentiale din acel an de catre Traian Basescu, Stolojan a fost numit consilier prezidential pe probleme economice.
Calin Popescu-Tariceanu i-a luat locul lui Stolojan in fruntea PNL, in urma unui congres, la putin timp dupa ce presedintele Basescu l-a desemnat sa formeze guvernul.
Neintelegerile dintre liberalii apropiati de Basescu si cei care il criticau pe seful statului au avut drept rezultat in toamna lui 2006 scindarea PNL. Disidentii liberali au construit in decembrie 2006 Partidului Liberal Democrat (PLD), iar Stolojan a devenit presedintele noii formatiuni politice.
La inceputul lunii decembrie 2007 s-a decis fuziunea intre Partidul Democrat (PD) si PLD. Noua formatiune a fost denumita Partidul Democrat Liberal (PD-L), iar Theodor Stolojan a fost ales in functia de prim-vicepresedinte.
Dupa semnarea de catre presedintele Traian Basescu a decretului de desemnare in functie, Stolojan are la dispozitie 10 zile pentru a-si forma echipa guvernamentala si programul de guvernare. Echipa si programul sunt supuse votului Parlamentului. Presedintele Traian Basescu a convocat noul Parlament, in prima sa sedinta, pe 15 decembrie.
Din cercul de apropiati ai lui Theodor Stolojan fac parte fostul ministru de finante Ionut Popescu, strategul PD-L (fost lider al PNL) Valeriu Stoica, sotii Turcan (deputata Raluca Turcan si purtatorul de cuvant al lui Traian Basescu, Valeriu Turcan), Gheorghe Flutur, fost ministru al agriculturii, sau omul de afaceri Gelu Tofan.
 
Afaceri controversate legate de Stolojan
 
De-a lungul vremii, de numele lui Theodor Stolojan au fost legate mai multe afaceri controversate cum ar fi Megapower, colaborarea sa cu Tofan Grup si relatiile cu Alro.
Stolojan a fost numit premier in 1991, dupa ce in guvernul Roman fusese ministru al finantelor.
Insa legaturile sale cu aparatul de stat functionau dinainte de Revolutie, din 1972, cand a intrat ca economist la Bugetul Statului. A ramas la Ministerul de Finante pana in 1991, iar lunga sa cariera in administratia comunista i-au adus acuzatii de colaborare cu fosta securitate. Totusi, in urma cu doi ani, CNSAS a spus ca Stolojan are dosar de urmarit la Securitate si ca nu a fost informator.
De mandatul sau de premier este legat scandalul Megapower, o afacere in care statul roman a investit peste 12 mil. usd in tehnologie militara de inalta calitate, care insa nu a fost niciodata produsa.
Presa a mai scris despre premierul desemnat ca dupa ce si-a incheiat colaborarea cu omul de afaceri Gelu Tofan - el a fost consilierul omului de afaceri in perioada 1999 - 2002 - Stolojan a ramas asociat cu acesta intr-o firma fara a specifica acest lucru in declaratia sa de avere.
In urma cu doi ani, cand Stolojan a fost exclus din PNL, liberalii l-au acuzat ca s-a folosit de influenta sa la fostul presedinte Ion Iliescu pentru a "inchide" dosarele penale in care era cercetat Gheorghe Flutur pentru activitatea sa la Romsilva Suceava.
Tot in 2006, cand era consilier pe probleme economice al presedintelui Traian Basescu, Stolojan a fost acuzat de fostul ministru al economiei, Codrut Seres, ca a facut presiuni ca Alro Slatina sa primeasca energie electrica ieftina de la Nuclearelectrica si Hidroelectrica.
 
Traian Basescu si Adrian Nastase, ministri in primul guvern Stolojan
 
Actualul presedinte Traian Basescu si fostul premier Adrian Nastase (presedinte al Consiliului National al PSD) sunt singurii oameni ministri ai primului guvern Stolojan ramasi in prim-planul politicii. Primul guvern Stolojan (16 octombrie 1991 - 19 noiembrie 1992) a avut urmatoarea componenta:
 
  • Ministrul pentru relatia cu Parlamentul: Ion Aurel Stoica (decedat)
  • Ministrul afacerilor externe: Adrian Nastase (PSD)
  • Ministrul culturi: Ludovic Spiess (decedat)
  • Ministrul de intern: Victor Babiuc (foto)
  • Ministrul economiei si finantelor: George Danielescu (om de afaceri)
  • Ministrul bugetulu: Florian Bercea (profesor ASE)
  • Ministrul invatamantului: Mihail Golu
  • Ministrul industriei:  Dan Constantinescu (decedat)
  • Ministrul agriculturi: Petru Marculescu
  • Ministrul comunicatiilor: Andrei Chirica (presedinte CA Orange)
  • Ministrul comertului si turismului: Constantin Fota
  • Ministrul transporturilor: Traian Basescu (presedintele Romaniei)
  • Ministrul apararii nationale: General Niculae Spiroiu
  • Ministrul mediului: Marcian Bleahu
  • Ministrul justitiei: M. Ionescu-Quintus (foto, PNL)
  • Ministrul lucrarilor publice si amenajarii teritoriului: Dan Nicolae
  • Ministrul sanatatii: Mircea Maiorescu
  • Ministrul muncii si protectiei sociale: Dan Mircea Popescu (PSD)
  • Ministrul tineretului si sportului: Ioan Moldovan
 
Averea si veniturile viitorului premier
 
Conform ultimei declaratii de avere, din octombrie 2006 (postata inca pe site-ul Administratiei Prezidentiale), inainte de a pleca din functia de consilier prezidential pe probleme economice, Theodor Stolojan detine, impreuna cu sotia sa Elena, in comuna damboviteana Razvad, un teren intravilan cu o suprafata totala de 10.284 mp, achizitionat, pe parcele, in anii 1992, 1996 si 2004.
Dupa plecarea de la Cotroceni, Stolojan nu a mai avut obligativitatea de a depune declaratie de avere, nemaifiind demnitar al statului.
Premierul desemnat mai detine un apartament in Bucuresti pe strada Aurel Vlaicu de 218 metri patrati, precum si o garsoniera in aleea Pantelimon.
Declaratia de avere arata ca Theodor Stolojan avea atunci depozite bancare in valoare de 8.613 dolari, 17.695 de euro si inca un cont de 3.757 de lei. De asemenea familia Stolojan mai are actiuni la diferite firme si banci precum Banca Transilvania, Petrom, Biofarm sau Alprom Slatina. Stolojan mai primeste o pensie in valoare de peste 38.000 de dolari anual, obtinuta in urma celor sase ani in care a fost consilier la Banca Mondiala.
Despre el se mai stie ca a vandut in iunie 2007 complexul hotelier Clabucet Sosire din Predeal cu aproape 10 milioane de euro firmei Tinapack.
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO