Politică

Stolojan a fost desemnat de Basescu sa gestioneze criza economica ce vine

Stolojan a fost desemnat de Basescu sa gestioneze criza economica ce vine

Presedintele Traian Basescu (dreapta): Am avut in vedere un om capabil sa inteleaga resorturile crizei economice si sa poata sa o gestioneze. Numele premierului este Theodor Stolojan (Foto: Agerpres)

10.12.2008, 19:36 13

Theodor Stolojan nu s-a intors degeaba in viata politica din Romania. Dupa 8 ani, a obtinut iarasi a doua functie in stat. La 65 de ani, Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L, a fost considerat de presedintele Traian Basescu cea mai buna solutie pentru a conduce navigarea administratiei centrale in conditiile turbulentelor economice.

Cel mai probabil este, conform ultimelor informatii, ca PD-L va imparti guvernarea cu PSD. In aceste conditii, pretul intrarii la guvernare pentru Theodor Stolojan si PD-L este mare, avand in vedere ca in campania electorala, dar si in declaratiile anterioare, tinta nr. 1 a proaspatului premier desemnat a fost PSD.
"Exista un singur partid in Romania care poate invinge PSD-ul pe 30 noiembrie: e vorba de Partidul Democrat-Liberal. Voturile voastre din 2004 au fost decisive pentru victoria dreptei si pentru trimiterea PSD in opozitie. Voturile voastre pot face din nou acest lucru pe 30 noiembrie", scria in ajunul alegerilor din 30 noiembrie Theodor Stolojan, intr-o scrisoare catre electorat scrisa in exclusivitate pentru cititorii ZF.
Ce s-a intamplat insa in doar 13 zile pentru ca PSD sa nu mai fie considerat un partid "de invins", ci un partener?
"Am avut in vedere un om capabil pe de-o parte sa inteleaga resorturile crizei economice si sa poata sa o gestioneze, iar pe de alta parte un om cu suficienta autoritate pentru a putea gestiona buna functionare a guvernului si a institutiilor statului intr-o perioada in care Romania devine tot mai afectata de efectele crizei economice si financiare globale. Numele premierului desemnat este Theodor Stolojan", a explicat ieri presedintele Traian Basescu.
Theodor Stolojan a declarat ca de-abia acum urmeaza greul. "Misiunea mea este clara. Daca acest guvern va fi investit, si sunt convins ca va fi investit, avem doua misiuni extrem de urgente: proiectul de buget pe 2009 si relansarea reformelor esentiale pentru Romania, in educatie si sanatate", a spus Stolojan.
Theodor Stolojan a terminat Academia de Studii Ecomice acum 42 de ani, in 1966, dar a ramas conectat la mediul de afaceri si economie in ultimii ani, fiind unul din cei mai buni economisti din Romania.
El a fost functionar la Banca Mondiala dupa ce a fost prim-ministru in 1991-1992, a lucrat la grupul Tofan (producator de cauciucuri, acum in reorganizare judiciara), iar din 2004 pana in 2007 a fost consilierul economic al presedintelui Traian Basescu.
Din decembrie 2007 este europarlamentar PD-L. Stolojan este un activ jucator pe Bursa.
Noul premier s-a remarcat in ultimul an prin declaratii dure la adresa lipsei de reforme, a stoparii privatizarii, a lipsei de eficienta a cheltuirii fondurilor publice in infrastructura, a birocratiei si a risipei banilor publici.
Spre exemplu, el a spus ca in institutii precum Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sau Fondul Proprietatea sunt salarii "rusinos de mari". "Nu este posibil sa ai salariul de 150.000 de euro pe an la CNVM. Sunt costuri prea mari in raport cu lichiditatea pietei", a spus Stolojan.
Pietele valutara si cea bursiera nu au reactionat la numirea lui Stolojan facuta de presedinte ieri la ora 13,00. Analistii economici apreciaza stabilitatea unui guvern PD-L - PSD, dar spun ca va fi destul de complicat pentru Romania in urmatoarele luni.
"Prioritatea noului guvern va fi limitarea impactului crizei financiare si economice globale. Cred ca formarea rapida a unui guvern cu o majoritate solida in Parlament va asigura un oarecare confort investitorilor", a spus Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings, agentie care a tocmai a retrogradat ratingul Romaniei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO