Politică

SRI verifică un posibil spionaj la Cupru Min Abrud, companie care deţine 60% din rezervele de cupru ale României, evaluate la peste 10 miliarde de euro

SRI verifică un posibil spionaj la Cupru Min Abrud,...

Autor: Dan Lungu

08.01.2016, 18:09 1566

Reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii (SRI) au făcut astăzi o serie de verificări la sediul Cupru Min Abrud, după ce angajaţi ai companiei au descoperit mai multe fire suspecte care ar putea face parte dintr-o posibilă aparatură ilegală de interceptare.

Surse din cadrul companiei Cupru Min Abrud au declarat azi corespondentului MEDIAFAX, că o echipă de specialişti ai SRI a mers la Abrud şi face verificări în sediul societăţii pentru a stabili dacă se confirmă sesizările conducerii privind existenţa unei posibile aparaturi ilegale de interceptare.

Potrivit surselor citate, specialiştii SRI au venit cu aparatură cu care verifică mai multe birouri din cadrul companiei, dar şi sala de şedinţe în care au fost descoperite mai multe fire despre care există suspiciuni că ar fi putut proveni de la o aparatură de interceptare.

Conducerea Cupru Min Abrud, companie de stat ce exploatează 60% din rezervele de cupru ale României, a sesizat Poliţia şi Serviciul Român de Informaţii după ce în sala de şedinţe a firmei au fost descoperite fire suspecte care ar putea face parte dintr-o posibilă aparatură ilegală de interceptare. Cupru Min deţine dreptul de exploatare pe un miliard de tone de minereu de cupru, care la o concentraţie de 0,36% la tonă înseamnă 3,6 milioane de tone de cupru în valoare de peste 10 miliarde de euro.

Directorul general al Cupru Min Abrud, Nicolae Turdean, declara, marţi, corespondentului MEDIAFAX că în ultima zi a anului trecut mai mulţi angajaţi l-au anunţat că au găsit în sala de conferinţe "fire suspecte", care ar fi putut proveni de la o aparatură de interceptare.

"Nu ştiu despre ce este vorba şi sincer să vă spun nu ştiu ce ar putea fi, pentru că nu am intrat în sală să văd sau să verific amănunţit. Am fost anunţat de ofiţerul de serviciu şi eu am anunţat Poliţia, care a venit şi a sigilat sala de şedinţe. S-a făcut un proces-verbal şi a rămas că vor reveni să se facă verificări", declara Turdean.

El adăuga că, ulterior, în 4 ianuarie, a făcut şi o sesizare scrisă către Poliţie pentru a urgenta cercetările.

Întrebat dacă ar putea fi o posibilă aparatură folosită pentru spionaj economic, Turdean răspundea că nu ştie despre ce este vorba şi nici nu doreşte să comenteze pentru a nu alimenta speculaţiile care s-au creat privind acest caz.

Surse din Cupru Min Abrud declarau pentru corespondentul MEDIAFAX că în urmă cu aproximativ doi ani în cadrul companiei ar fi fost desfăşurate operaţiuni de interceptări într-un dosar care îl viza pe unul dintre foştii directori, acuzat de fapte de corupţie, iar aparatura descoperită acum ar putea proveni de la acele interceptări.

Contactaţi telefonic de corespondentul MEDIAFAX, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba nu au dorit să comenteze sau să ofere informaţii despre acest caz.

Cupru Min Abrud deţine trei cariere, una de andezit, una de calcar şi cariera de cupru de la Roşia Poieni. Compania are circa 530 de angajaţi şi a raportat anul trecut un profit net de 5,58 milioane lei, la venituri totale de 151,6 milioane lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Compania deţine circa 60% din rezervele de cupru ale României şi este controlată de Ministerul Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO