Politică

Sorin Oprescu şi-a făcut pe hârtie buget în 2012 de peste un miliard de euro. Anul trecut a ratat ţinta de venituri cu 242 mil. euro

Sorin Oprescu şi-a făcut pe hârtie buget în 2012 de peste un miliard de euro. Anul trecut a ratat ţinta de venituri cu 242 mil. euro

Autor: Iulian Anghel

07.03.2012, 11:53 848

Primăria Generală a Capitalei a pus în dezbatere publică cu o lună şi jumătate întârziere proiectul bugetului general care prevede venituri în 2012 de 4,64 mld. lei (aproape 1,1 mld. euro), cu peste 200 mil. lei mai mari decât în proiectul de anul trecut votat în prima lui variantă de consilieri. În aceeaşi vreme, cheltuielile Muncipalităţii sunt prevăzute la 4,9 mld. lei (1,13 mld. euro), deşi din credite externe Primăria Generală nu mai are anul acesta decât 11 mil. euro.

Viceprimarul Capitalei Mircea Raicu a declarat în urmă cu două zile pentru ZF că bugetul Capitalei este în mare suferinţă, Municipalitatea urmând să aibă un buget cu 30% mai mic decât în 2011 (adică 1 mld. lei), întrucât nu mai are bani din creditele externe luate în anii trecuţi. Promovarea bugetului a întârziat pentru că Primăria nu ştie de unde să taie un miliard de lei, acesta fiind motivul întârzierii redactării proiectului, a spus Raicu.

Bugetul creditelor externe pentru 2012 relevă că Muncipalitatea se poate baza în acest an din credite externe doar pe 50 mil. lei adică 11 mil. euro, faţă de anii în care avea pe mână sute de milioane de euro din credite externe pentru investiţii.

Situaţia bugetului pe 2012 a Municipalităţii pare că seamănă cu cea de anul trecut. La începutul lui 2011, primarul general Sorin Oprescu a înaintat consilierilor, iar aceştia au votat, un buget de venituri de 4,4 mld. lei (1 mld. lei), dar, la finele anului, a închis cu venituri de 3,3 mld. lei (758 mil. euro) adică cu 242 mil. euro mai puţin decât era prevăzut iniţial (25% din bugetul iniţial).

Primarul general vrea să împrumute încă 800 mil. euro, dar consilierii au blocat până acum această iniţiativă. În condiţiile în care credite externe nu mai are, iar situaţie economică nu se va înbunătăţi considerabil (primăria are venituri şi din TVA şi din impozite pe venit şi profit) este de văzut cum Primăria Generală va aduna venituri în acest an cu 300 mil. euro mai mult decât în 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO