Politică

Societatea civila vrea alegeri cu carti de alegator si fara urne mobile

31.08.2004, 00:00 13

Asociatia Pro Democratia va face astazi o noua incercare sa convinga actorii politici ca este nevoie de modificarea legislatiei pentru a preintampina eventuala fraudare a alegerilor din toamna. Asociatia va trimite partidelor parlamentare o scrisoare in care va prezenta ce anume ar trebui schimbat in plan legislativ pentru a nu exista temerea fraudarii scrutinului parlamentar si prezidential.
Problemele importante sunt legate de numaratoarea voturilor si de modul in care se voteaza, a declarat Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia. Este grav, spune el, faptul ca nu se foloseste cartea de alegator. Acest document a fost promis de actorii politici inca dinaintea alegerilor din 2000, ca o garantie ca un alegator nu poate vota de mai multe ori. Nici noua lege electorala nu stipuleaza obligativitatea prezentarii la urne  alegatorilor cu acest document.
In acelasi timp, Pro Democratia sustine introducerea sistemului de vot prin corespondenta, atat pentru alegatorii netransportabili cat si pentru romanii care traiesc si muncesc in strainatate. Ar fi o solutie pentru inlocuirea urnei mobile, procedura contestata mai ales dupa referendumul pentru adoptarea noii Constitutii. "Votul cu urna mobila a fost folosita abuziv sub presiunea administrativa a primarilor", argumenteaza Cristian Parvulescu necesitatea inlocuirii acestei practici cu votul prin corespondenta.
Votul romanilor care traiesc si muncesc in strainatate - ar fi vorba despre aproximativ doua milioane de persoane - au starnit, pentru prima data, interesul partidelor politice. Lipsesc, in schimb, mesajele adresate acestui segment electoral.
O a treia modificare considerata necesara de Pro Democratia este impunerea, prin lege, ca alegatorii sa poata vota numai in sectiile de vot organizate in circumscriptia electorala careia ii apartine.
Cristian Parvulescu explica ratiunea modificarii legii electorale in sensul celor semnalate de Asociatia Pro Democratia. "Plecam de la premisa ca exista o tentatie naturala de a frauda alegerile. Politicienii nu au scrupule cand este vorba de castigarea alegerilor, mai ales ca sondajele arata o lupta stransa intre partidele politice".
Propuneri de modificare a legii in baza careia vor fi organizate alegerile din toamna vin si din partea Aliantei PNL-PD. Purtatorul de cuvant al aliantei, Calin Popescu-Tariceanu, a spus ieri ca cele doua formatiuni vor sustine in Parlament ca procesul electoral organizat in comunitatile de romani din strainatate sa poata fi monitorizat de catre partidele parlamentare. "Nu suntem de acord ca in ambasade si consulate alegerile sa se desfasoare doar sub supravegherea diplomatilor acreditati de Ministerul Afacerilor Externe", a spus Tariceanu.
 Legea alegerilor parlamentare si prezidentiale urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor in aceste zile. Initial, la presiunea societatii civile, partidele se angajasera ca prin aceasta lege sa reformeze sistemul politic. Mai exact, sa introduca votul uninominal pentru Parlament (cel putin pentru alegerea senatorilor) sa reduca numarul de parlamentari si sa sanctioneze migratia politica. Nici una dintre aceste propuneri nu se mai regaseste acum in textul de lege, aflat pe ultima suta de metri a traseului parlamentar. Au ramas doar acuzatiile dintre putere si opozitie care incearca sa gaseasca responsabilii de incapacitatea schimbarii sistemului politic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO