Politică

Social democratia, o ideologie fara stapan

29.05.2003, 00:00 25

Toate guvernarile care s-au succedat pana acum au fost, mai mult sau mai putin, restrictionate de unele conditii impuse de Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala. Iar, masurile privind protectia sociala au fost limitate
si in fosta guvernare-desi din fosta coalitie majoritara au facut parte doua partide social-democrate-PSDR si PD-  si in actualul mandat. Partidele fostei coalitii de guvernamant au platit scump, inclusiv din acest punct de vedere. Insa si PSD si-a asumat riscuri importante, intrucat si-ar putea pierde o parte din electoratul traditional. Constient de aceste riscuri, partidul de guvernamant si-a propus la jumatatea mandatului sa recucereasca electoratul traditional-pensionarii, somerii-dupa cum anunta premierul Adrian Nastase, luni seara, intr-o emisiune televizata. PSD are in vedere ca risca sa piarda zona de jos a electoratului sau traditional dar ca ar putea capta atentia electoratului aflat in zona de mijloc a piramidei sociale. De aceea, o sumara evaluare a primilor doi ani de guvernare ar putea indica anumite raspunsuri. De cand se afla la guvernare, a guvernat PSD ca un partid social-democrat?#leadend#



PSD, partidul marilor contraste
"Se poate spune ca PSD a dus o politica in Parlament si Guvern dictata de prioritatile momentului, amestecate ca anvergura de dimensiunea nationala si internationala. Alte masuri au fost impuse de stadiul de dezvoltare in care se afla Romania. Orice Guvern ar fi fost ar fi trebuit sa le ia", considera analistul Dan Pavel.
In acelasi timp, trebuie remarcat ca PSD si-a propus sa-si recastige electoratul traditional intr-un moment deloc oportun: pe fondul campaniei de declarare a averilor si incompatibilitatilor demnitarilor, care releva ca cei mai multi dintre liderii PSD sunt departe de profilul liderului ideal vazut de electoratul de stanga. Analistul Dan Pavel comenteaza: "PSD este partidul marilor contraste. Pretinde ca se adreseaza electoratului de stanga dar isi exprima interesele directe ale grupurilor oligarhice. De aceea si caracterul eterogen al masurilor luate in acesti ani de guvernare". Cu toate acestea, analistul politic nu se indoieste ca in ciuda revenirilor, PSD se va mandri in campania electorala cu promovarea Legii anticoruptie. Insa, a remarcat ca inconsecventele legii va da si partidelor de opozitie prilej sa atace actuala putere.



Nici PD nu a fost un campion al social-democratiei
Apropiate ca ideologie dar recunoscute ca redutabili adversari politici, cele doua formatiuni social-democrate din Romania -PSD si PD-au fost in permanenta in competitie. Se poate spune despre PD -partid care a provocat numeroase conflicte in fosta coalitie-ca a reusit sa impuna principiile social-democrate fostei guvernari?
"PD nu a reusit sa impuna politica social-democrata fostei coalitii, ci sa blocheze anumite masuri reformiste, precum si legile de retrocedare", considera analistul Dan Pavel, care analizeaza politica fostei coalitii majoritare in cartea "Istoria analitica a Conventiei Democrate", publicata de Polirom. Totusi, analistul politic considera ca este imposibil de sustinut teza ca Romania a fost condusa in perioada 1996-2000 de o coalitie de centru-dreapta din moment ce din coalitie faceau parte doua partide social-democrate, membre ale Internationalei Socialiste, PSDR si PD.



Riscuri asumate
Totusi, PSD are in vedere riscurile electorale ale deciziilor guvernamentale. "PSD a plecat de la principiul ca falsa protectie sociala-care a functionat ani buni in economia romaneasca-trebuie sa dispara. Recunoastem si aici o usoara indepartare fata de ceea ce credeau unii ca inseamna social-democratie", a explicat vicepresedintele PSD Ioan Solcanu. In ceea ce priveste masivele disponibilizari care vor fi facute in acest an, liderul partidului de guvernamant a afirmat ca aceasta masura a fost impusa de necesitatea restructurarii. "Si din acest motiv, PSD se afla astazi in situatia de a-si reidentifica suportul social, deorece o serie de categorii sociale care isi regaseau interesele in programele noastre politice tind sa se desparta de noi, iar, alte grupuri, care initial se aflau in alte sfere de influenta se regasesc tot mai aproape de viziunea noastra politica", apreciaza Solcanu.



O fuziune strategica:PSD-PD
Indiferent de abaterile mai mult sau mai putin conjuncturale de la doctrina, PSD si PD par interesate de cativa ani de o miscare politica logica:fuziunea. De altfel, premierul Adrian Nastase a  facut de curand o declaratie care arata ca indiferent de fluctuatiile de popularitate, PSD isi urmareste interesul strict politic. El a spus ca in primavara anului 2000 -cand PD era inca partid de guvernamant-negociatorii partidului au propus atat lui Petre Roman cat si lui Basescu un pact electoral de sustinere a candidatilor si fuziunea. Se pare ca acest proiect are inca sanse de viitor cu toata opozitia lui Traian Basescu. In partid exista foarte multe voci "disidente", intre care si a lui Petre Roman, care au motive sa sprijine o asemenea regrupare de forte. De fapt, si Antonio Guterres, presedintele Internationale Socialiste, a sustinut la Bucuresti ideea fuziunii PSD-PD.
Chiar daca pare cinic faptul ca in plina dezbatere a averilor parlamentarilor PSD Adrian Nastase anunta reintoarcerea catre pensionari, sa nu uitam ca mai sunt doi ani pana la alegerile parlamentare. Or, pana atunci PSD va avea timp sa gestioneze impactul popular negativ legat de averi. In plus, asa cum anunta de altfel primul-ministru, PSD mai are un as in maneca: votul uninominal si posibilitatea de a curata listele electorale ale partidului de cei cu imagine nepotrivita cu stanga-oameni de afaceri, directori-si de cei care au afectat in ultimii ani numele partidului.



Cele mai importante masuri luate de PSD sunt contrare intereselor principalului segment electoral - dispnibilizarile, cuantumurile mici in marirea pensiilor, masurile insuficiente pentru santatate, inclusiv asugurarea medicamentelor compensate. fata de toate aceste probleme unul dintre cele mai vestite programe, "cornul si laptele" pare doar o chestiune de imagine. Singurul lucru ceva mai aproape de doctrina social-democrata este politica moderata in privinta proprietatii.



@ Una dintre masurile luate de PSD, in prima parte a Guvernarii a fost adoptarea legii privind venitul mediu garantat, care acorda celor fara venituri o suma minima, in schimbul efectuarii unor munci in folosul comunitatii.
@ Acuzat vreme de multi ani ca se opune retrocedarii proprietatilor PSD a adoptat, in prima sesiune parlamentara dupa castigarea alegerilor, legea retrocedarii caselor nationalizate, dezbatuta vreme de mai multi ani. Aceasta impunea multe restrictii in privinta unor categorii de imobile ce trebuia retrocedate. Ulterior legea a fost modificata, categoria  de imobile exceptate de la retrocedare a fost restransa, pentru ca statul sa plateasca mai putine despagubiri. In domeniul restituirii terenurilor (lege votata in guvernarea de dreapta) PSD a restrans drepturile proprietarilor.
@ Guvernul a fost obligat, in negocierile cu organismele internationale, sa-si dea acordul pentru 20.000 de mii de disponibilizari la Tractorul, Autocamioane Brasov si Siderurgica. Cei disponibilizati au primit plati compensatorii.
@ Programul cornul si laptele - prin care elevii din clasele 1-4 primesc un pahar de lapte si un corn la inceperea orelor de curs, a fost o masura controversata, din cauza faptului ca foarte multe firme care au castigat licitatii pentru distributie apartineau unor membri ai PSD.
@ Guvernarea PSD a decis restructurarea sistemului sanitar si a redus numarul de paturi din spital cu 20.000.
@ Guvernul a indexat pensiile de mai multe ori si a anuntat ca va indexa substantial, anul acesta, pensiile agricultorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO