Politică

Şoc în Bulgaria: Un complot de asasinare a premierului finanţat cu 400.000 de euro a fost dejucat de serviciile de informaţii

Şoc în Bulgaria: Un complot de asasinare a premierului finanţat cu 400.000 de euro a fost dejucat de serviciile de informaţii

Autor: Radu Racu

08.11.2010, 13:49 61

Serviciile bulgare de informaţii au dejucat un complot deasasinare a premierului Boyko Borisov, scrie publicaţia Novinite, citândinformaţii publicate de cotidianul local "24 Chassa".

Conform informaţiilor publicate de ziarul bulgar, în urmă cupatru luni, servicii de informaţii străine au surprins o întâlnireîntre mai mulţi cetăţeni bulgari cunoscuţi public, la hotelul decinci stele King George Palace din Atena, în care s-a discutat cumsă fie "eliminat" premierul şi, odată cu el, poliţia împotrivaterorismului din Bulgaria. Conform aceleiaşi surse, participanţiila această întâlnire au sosit la bordul unor iahturi, însoţiţi denumeroase gărzi de corp. Complotul de asasinare a fost surprins şiîn câteva convorbiri telefonice interceptate de serviciile deinformaţii bulgare în urmă cu zece zile, precizează sursa.

Ministerul Afacerilor Interne a refuzat să facă oricecomentarii, iar Serviciile Naţionale de Securitate au refuzat sărăspundă la o întrebare cu privire la sporirea măsurilor desecuritate destinate protecţiei premierului.

Aceasta este cea de-a treia tentativă de asasinare a premieruluiBorisov, scrie Novinite.

Chiar oficialul bulgar a amintit recent de una din tentative,descoperită după interceptarea unei convorbiri telefonice dintreMilano şi Amsterdam. Conform serviciilor de informaţii, complotular fi avut loc în urmă cu cinci ani, când Borisov ocupa funcţia desecretar în ministerul de Interne, iar autorul complotului ar fifost cunoscutul mafiot Constantin Dimitrov, acum decedat. "O să-ldărâmăm pe pompierul ăsta penibil apoi o să-l omorâm", ar fi spusDimitrov în convorbirea telefonică pe care a avut-o cu un alt lidermafiot, Ivan Todorov, poreclit Doctorul.

În jurul aceleiaşi perioade, autorităţile sârbe au dejucat uncomplot de asasinare a premierului bulgar, în urma arestării laSofia a traficantului de droguri Sreten Josic, condmanat între timpla Belgrad la 15 ani de închisoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO