Politică

Sesiune extraordinara pentru dezbaterea noii Constitutii

19.06.2003, 00:00 9



Dupa aproximativ un an de dezbateri in Comisia Constitutionala - din care fac parte reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare - proiectul de revizuire a Constitutiei a intrat ieri in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.



"Momentul de o deosebita importanta", cum l-a numit presedintele Camerei, Valer Dorneanu, a fost marcat de parlamentari, dupa pricepere: Dorneanu a citat din Eminescu si Titulescu si a facut apel la deputati sa dezbata noua Constitutie "fara patimi si cu credinta in Dumnezeu"; ministri mai vechi si mai noi, care sunt si parlamentari au tinut sa fie prezenti la dezbateri. Din partea PSD a vorbit insusi premierul Adrian Nastase. Si parlamentarii Opozitiei s-au mobilizat. Desi initial PNL si PD discutau ca vor conditiona prezenta la dezbateri de acceptarea unor amendamente, ulterior s-au razgandit. Chiar si PRM, care a boicotat dezbaterile din Comisia Constitutionala, a asistat ieri la dezbateri. Conducerea Camerei Deputatilor a decis ca dezbaterile pentru noua Constitutie sa aiba prioritate. Astfel, programul a fost prelungit, iar parlamentarii obligati sa vina la dezbateri, sub avertismentul sanctiunilor politice. Daca nu vor termina discutiile pana la terminarea sesiunii parlamentare, ceea ce este foarte probabil, Parlamentul va fi convocat in sesiune extraordinara. Toata aceasta graba este pentru a permite convocarea unui referendum national pentru aprobarea noii Constitutii, in toamna.



Adrian Nastase a avertizat Opozitia ca daca nu respecta intelegerile initiale - anume ca amendamentele sa fie votate cu doua treimi din voturi - partidul de guvernamant "este hotarat" ca revizuirea Constitutiei sa se rezume numai la articole care privesc aderarea Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord si la integrarea in UE. Practic, acest lucru ar insemna ca revizuirea Constitutiei sa se faca fara a aduce modificari de substanta in ceea ce priveste reforma politica si a Parlamentului.



Caseta: In comisia pentru revizuirea constitutiei au fost respinse la vot amendamente la care PSD si premierul Adrian Nastase au tinut foarte mult. Este vorba de reducerea numarului parlamentarilor la 110 senatori (de la 140) si 220 deputati (de la 343). De asemenea, a fost respins un alt amendament, propus de premier, care preciza ca dizolvarea Parlamentului de catre Presedinte sa se faca la propunerea Guvernului, in urma consultarii cu presedintii celor doua camere. Aceasta idee, care ar fi dat puteri sporite premierului, a fost lansata in timpul discutiile legate de convocarea alegerilor parlamentare. Propunerea nu a avut sprijin prezidential si, poate, si din acest motiv, nici sustinerea majoritatii calificate a parlamentarilor. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO