Politică

Senatul a adoptat iniţiativa care reduce birocraţia în relaţia dintre cetăţean şi Stare Civilă

Senatul a adoptat iniţiativa care reduce birocraţia în...

Autor: Laura Buciu

02.07.2023, 09:52 53

Senatul a adoptat, cu vot unanim, iniţiativa deputatului USR Cristian Brian, care permite cetăţenilor să fie reprezentaţi de un avocat în relaţia cu Starea civilă, prin intermediul unei simple împuterniciri.

Până acum, o persoană care dorea să-şi schimbe numele sau să-şi modifice statutul civil, dar nu putea să se prezinte personal pentru depunerea actelor necesare, era nevoită să împuternicească un avocat prin intermediul unei procuri speciale obţinute la notar.

Proiectul USR adoptat de Senat simplifică procesul pentru oameni, eliminând mai mulţi paşi. Acum, ei trebuie doar să găsească un avocat care să-i reprezinte şi să încheie un contract de asistenţă juridică, fără să mai aibă nevoie de procură specială. Avocatul poate apoi să-i reprezinte în faţa autorităţilor sau instituţiilor statului, pe baza împuternicirii avocaţiale.

„Această iniţiativă legislativă înseamnă mai puţină birocraţie pentru cetăţeni, adică economie de timp şi de resurse. În plus, oferind avocatului dreptul de a-şi reprezenta clientul în baza împuternicirii avocaţiale, se uşurează şi munca funcţionarilor serviciilor de stare civilă, avocatul fiind un profesionist al dreptului care cunoaşte şi înţelege mult mai bine dispoziţiile şi implicaţiile legii. USR se ţine de cuvânt: Mai puţine hârtii inutile pentru români”, a declarat deputatul USR Brian Cristian.

Senatul este prima cameră sesizată. Iniţiativa merge către dezbateri şi vot final la Camera Deputaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO