Politică

Senatorii PSD, chemati la "raport barbatesc si temeinic"

05.11.2004, 00:00 6

Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, anuntat ca partidul sau intentioneaza sa adopte in Parlament, inainte de alegeri doua dintre deciziile guvernamentale din ultima vreme - despagubirile acordate regelui Mihai si restituirea  a 90.000 de ha de padure Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.Este replica liderului PSD dupa ce reprezentantii partidului sau au votat in Senat impotriva introducerii in regim de urgenta a proiectului de lege de despagubire a Regelui Mihai. Cozmanca a calificat gestul ca fiind "un accident" si a avertizat ca situatia va fi discutata si analizata in Biroul Coordonator al PSD. "Va fi o discutie barbateasca, temeinca, serioasa", a spus Cozminca, adaugand ca atat acest proiect de lege, cat si cel privind improprietarirea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor cu 90 000 de ha de padure vor intra, saptamana viitoare, in dezbaterea Senatului.
Cozmanca a spus despre senatorii PSD nu au argumente in acest caz si a considerat ca este contraproductiv "sa te opui de dragul de a te opune".
Guvernul a facut legi speciale pentru aceste doua gesturi reparatorii. Solicitarea Regelui Mihai dateaza din vara lui 2001, avand la origine Legea de restituire a caselor nationalizate de comunisti. Guvernul a propus acordarea a 30 de milioane de euro ca despagubire pentru toate bunurile care au apartinut Domeniului Peles. Singura restituire in natura are ca obiect  "Casa Cavalerilor" din ansamblul de la Peles. De asemenea, fostul suveran si fiica sa, Margareta, impreuna cu sotul acesteia, vor avea drept de folosinta in perioada vietii asupra Palatului Elisabeta.
In privinta fondului forestier al Arhiepiscopiei Bucovinei si Radautilor, guvernul a acordat restituirea a 90.000 din cele 200.000 de ha pe care le solicitase in instanta aceasta dioceza in urma cu mai multi ani. Procesul consumase mai multe etape in justitie, iar pe parcursul acestuia s-au inregistrat schimburi de replici fara evlavie si fara smerenie intre clerul bucovinean si reprezentanti ai guvernului. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO