Politică

Senatori ai PSD si PPRM blocheaza improprietarirea Arhiepiscopiei Sucevei

08.04.2005, 21:36 13

Senatori ai PSD si PPRM fac o noua incercare de a bloca improprietarirea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor cu 90.000 de hectare de padure.

Demersul vine in contextul in care cele doua formatiuni ale opozitiei se opun, sistematic, promovarii in Parlament a actului normativ privind retrocedarea bunurilor care au apartinut regelui Mihai si ezita sa se pronunte explicit asupra adoptarii Codului proprietatii.

Un grup de 26 de senatori ai fostului partid de guvernamant si PPRM a contestat ieri la Curtea Constitutionala actul normativ privind trecerea unor terenuri forestiere din proprietatea publica a statului si din administrarea Romsilva in proprietatea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

Senatorii opozitiei sustin ca atat ordonanta de guvern emisa de Cabinetul Nastase pe ultima suta de metri a guvernarii, cat si legea de adoptare a ordonantei in Parlament sunt neconstitutionale.

In numele contestatarilor, senatorul PSD, Antonie Iorgovan a afirmat ca s-au incalcat norme si principii constitutionale referitoare la proprietate, exemplificand cu decizia de trecere in proprietatea Arhiepiscopiei a unor bunuri din sfera proprietatii publice - amenajari ale unor cursuri de apa, luciuri de apa etc.

O alta obiectie a senatorilor PSD si PPRM face trimitere la incalcarea principiului concurential. Mai exact, parlamentarii sustin ca prin aceasta lege se intervine in favoarea unui agent economic privat caruia i s-ar crea un statut privilegiat, incompatibil cu principiul liberei initiative si al concurentei.

Nota bene, este vorba despre Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, iar legea precizeaza ca orice profituri realizate din administrarea padurilor sunt destinate actiunilor caritabile si restaurarii bisericilor. Obiectiile parlamentarilor opozitiei se intind pe 18 pagini.

Demersul deschis ieri la Curtea Constitutionala este o noua incercare de a zadarnici improprietarirea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

Actul normativ a avut un traseu sinuos in forul legislativ din cauza opozitiei manifestate de senatorii PPRM si PSD, desi era vorba despre o ordonanta a fostei guvernari.

Este curioasa insa diferenta de optiune dintre senatorii si deputatii PSD.

Daca la Senat ordonanta de guvern ce va permite improprietarirea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor a fost blocata inclusiv prin voturile PSD, la Camera Deputatilor deputatii acestui partid au votat in favoarea ordonantei.

Conducerea PSD pare sa sustina tacit atitudinea senatorilor partidului fata de acest act normativ, atitudine ce se inscrie practic in pozitia adoptata de PSD de-a lungul anilor fata de tema proprietatii.

Parlamentarii fostului partid de guvernamant au procedat in aceeasi maniera si in raport cu o alta ordonanta de guvern ce se inscrie in registrul dreptului proprietatii.

Este vorba despre ordonanta emisa tot de guvernul Nastase privind retrocedarea bunurilor care au apartinut regelui Mihai. Acest act normativ este blocat la Comisia juridica din Senat de mai multe luni inclusiv prin decizia senatorilor PSD.

In discutie publica a intrat de cateva saptamani Codul proprietatii, un pachet legislativ care vizeaza modificarea mai multor legi de retrocedare funciara, a imobilelor si a despagubirilor.

PSD a ezitat sa adopte o pozitie publica fata de acest pachet legislativ in timp ce PPRM a anuntat ca nu-l va sustine in Parlament.

mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO