Politică

Sancţiuni pentru aleşii locali: Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede sancţiuni pentru aleşii locali în conflict de interese

Sancţiuni pentru aleşii locali: Klaus Iohannis a...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

25.04.2019, 16:38 185

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea de modificare a statutului aleşilor locali, care prevede că încălcarea legislaţiei privind conflictul de interese de către aleşii locali constituie abatere disciplinară şi este sancţionată prin reducerea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de 6 luni.

Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de promulgare al Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit completării articolului 75 din lege, „fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum şase luni”.

Şi articolul 57 (1) a fost modificat astfel:: „Încălcarea de către consilieri a prevederilor Legii nr 215/2001, republicată, cu modificprile şi completările ulterioare, a prevederilor prezentei legi, a pevederilor legale referitoare la conflictul de interese şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a consişiului, atrage aplicarea următoarelor sancţiuni: a). avertismentul; b). chemarea la ordine; c). retragerea cuvântului; d). eliminarea din sala de şedinţă; e). excluderea temporară de la lucrprile consiliului şi ale comisiei de specialitate; f). diminuarea indemnizaţiei de şedinţă cu 10% pentru maximum şase luni; g). retragerea indemnizaţiei de şedinţă, pentru o şedinţă sau două”.

Legea s-a aflat în fază de reexaminare, la cererea preşedintelui Klaus Iohanns.

CCR a admis parţial, pe 16 octombrie 2018, obiecţia preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la modificarea Legii privind Statutul aleşilor locali, care argumentează că schimbările introduc noi sancţiuni pentru consilierii locali şi judeţeni, prevăzute în altă lege, cea referitoare la conflictul de interese. Astfel, Curtea a declarat constituţional art. 75 alin.(2) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali care prevede sancţiuni pentru aleşii locali care se confruntă cu conflicte de interese.

„Fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni”, prevedea art 75 alin (1) votat în Parlament înaintea sesizării CCR.

Senatul a adoptat proiectul legislativ în calitate de for decizional pe 15 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO