Politică

Rovana Plumb de la Ministerul Mediului şi cartoful fierbinte Roşia Montană

Rovana Plumb de la Ministerul Mediului şi cartoful fierbinte Roşia Montană

Autor: Mirabela Tiron

03.05.2012, 00:04 912

Rovana Plumb (PSD), 52 de ani, propusă pentru funcţia de ministru al me­diului, va trebui să răspundă la un dosar "fier­binte", respectiv să ia o decizie pentru proiectul minier de la Roşia Montană, care a fost an de an pasat de la un ministru la altul. Până acum niciun Gu­vern nu şi-a asumat răspunderea cu privire la acest proiect, fiind un subiect foarte con­tro­versat.

Victor Ponta a afirmat, la scurt timp de la numirea în funcţia de premier, că proiectul Roşia Montană trebuie să se facă în interesul Ro­mâ­niei cu respectarea legii. Cu un an în urmă el spunea însă că proiectul de la Roşia Montană trebuie să rămână blocat.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România (aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint). Acesta a fost concesionat în vederea ex­ploatării către compania RMGC. Com­pania este con­tro­lată de firma canadiană Gabriel Resour­ces, care deţine 80,46% din capi­talul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

Riscul cel mai mare al proiectului este bazinul uriaş de decantare care se obţine în urma tratării cu cianură a minereului de aur, a cărei eventuală deversare acciden­tală poate pune în pericol tot bazinul Dunării şi chiar Delta. O altă problemă care trebuie re­zol­vată este cea legată de absorbţia fon­du­rilor europene.

Rata de ab­sorbţie a fon­durilor europene pe Pro­gra­mul Opera­ţio­nal Sectorial Mediu (POS Mediu) este de 3,4% dintr-o alocare de peste 4,5 mld. euro. Dintr-o listă anunţată de 100 de proiecte cu finanţare UE prioritare pentru guvern, 66 sunt pe mediu, dar contractele de finanţare semnate de peste 4 mld. euro sunt într-un stadiu de execuţie deplorabil. Pentru 31 din cele 66 de proiecte con­si­de­rate prioritare gradul de execuţie este de sub 2%.

Rovana Plumb

Experienţă profesională:

  • 2001 - 2004: secretar de stat şi preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului

  • 1995 - 2000: preşedinte, director general S.C. Gerovital Cosmetics SA;

  • 1992 - 1994: director comercial S.C. Miraj S.A. Bucuresti;

  • 1985 - 1992: şef Compartiment Plan Organizare I.P.C. Miraj Bucuresti;

Studii:

  • 1984 - 1985: inginer stagiar I.P.C. Miraj Bucuresti

  • 1984: Institutul Politehnic Bucureşti - Facultatea "Utilaje şi Ingineria Proceselor Chimice";

  • 2004: doctor în domeniul managementului sistemelor industriale - Universitatea Politehnică Bucureşti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO