Politică

Romania trebuie sa-si indeplineasca obligatiile ca sa beneficieze de sprijinul PPE

03.06.2005, 20:08 24

Politicienii de la Bucuresti cer sprijin de la Partidul Popular European pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, constienti de semnalele negative privind extinderea, dupa rezultatele referendumurilor din Franta si Olanda.

In acest context, o garantie venita din partea popularilor ar fi o gura de aer pentru oficialii romani, al caror drum european era pe punctul de a fi franat chiar in preziua semnarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE.

Atunci grupul PPE a cerut amanarea cu un an a aderarii, dupa ce crestin-democratii din PPE au acuzat faptul ca acestor doua tari li

s-ar fi promis un pachet financiar, fara ca Parlamentul, a carui principala functie este cea bugetara, sa fie consultat. Votul in plen a fost evitat dupa ce in tratat a fost introdus un amendament prin care sefii de state si de guverne au recunoscut ca Legislativul European va fi consultat in privinta alocarilor bugetare catre cele doua state.

Biroul politic al popularilor europeni s-a intrunit ieri si astazi la Bucuresti, intr-o reuniune in care au fost analizate evolutiile politice din Romania si pregatirea tarii noastre pentru aderarea la Uniunea Europeana.

La reuniunea organizata in colaborare cu partidele deja membre, Partidul Popular Crestin Democrat (rezultat din fuziunea PNTCD cu URR) si UDMR, participa Wilfried Martens, presedintele PPE, Hans-Gert Poettering, presedintele grupului parlamentar al PPE, Guido Podesta, presedinte al Comitetului Parlamentar Mixt Uniunea Europeana - Romania si Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene, alaturi de 47 de parlamentari europeni din 25 de tari.

Au mai fost invitate, in calitate de "partide de guvernamant", si PD si Partidul Conservator, care vor sa se afilieze la PPE.

Negociatorul-sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban, a facut un apel catre grupul popularilor europeni de a sprijini ratificarea tratatului de aderare a Romaniei intre statele membre. "Romania se afla in grafic din punct de vedere al pregatirilor pentru aderare, tara noastra fiind in aceeasi faza prin care au trecut la momentul respectiv si celelalte zece state inainte de aderare", le-a spus Orban celor din conducerea grupului popular. "Suntem constienti ca trebuie sa continuam in mod serios pregatirile in tot ceea ce inseamna procesul de aderare", a mai spus negociatorul-sef.

Rezultatele referendumurilor desfasurate in Franta si Olanda, chiar daca nu afecteaza in mod direct aderarea Romaniei, vor determina o presiune sporita in atingerea obiectivelor negociate cu Comisia Europeana, a adaugat Orban si s-a declarat "convins" ca tara noastra va primi o evaluare pozitiva din partea UE.

Acelasi apel a fost repetat, in discurs, si de presedintii partidelor politice romanesti afiliate la PPE sau aspirante la acest statut. Liderul UDMR Marko Bela le-a vorbit in franceza popularilor europeni si a afirmat ca respingerea Constitutiei Europene in referendumurile din Franta si Olanda impune autoritatilor de la Bucuresti sa fie mai ferme, astfel incat sa nu fie necesara aplicarea clauzei de salvgardare.

Coalitia guvernamentala functioneaza bine in acest moment, a spus liderul democrat Emil Boc, precizand totusi ca unul dintre obiectivele PD este asigurarea unei majoritati parlamentare confortabile. Mentionand obiectivele actualei guvernari, combaterea coruptiei si descentralizarea locala, Boc a criticat fostul partid de guvernamant, PSD, pentru ca nu a luptat suficient impotriva marii coruptii.

Politicienii romani au fost incurajati sa foloseasca fiecare zi pentru accelerarea eforturilor pe care le au de facut in diverse sectoare in vederea integrarii, pentru ca altfel exista riscul major sa nu fie capabila sa adere la UE la 1 ianuarie 2007.

Avertismentul a venit din partea sefului delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, care a reamintit domeniile in care tara noastra are inca probleme: competitia, ajutoarele pe care statul le mai acorda inca unor intreprinderi, mediul, justitia, lupta impotriva coruptiei, controlul la granita si agricultura.

Liderii PPE, Wilfried Martens si Hans-Gert Poettering au enumerat aceleasi puncte slabe in ceea ce priveste performantele obtinute de Romania. "Noi credem ca procesul de extindere trebuie sa continue, dar trebuie sa gasim solutii pentru criza foarte acuta din Franta si Olanda care va avea consecinte in ceea ce priveste extinderea Uniunii", a spus Martens.

"Nu trebuie sa uitam insa ca noi am spus in majoritate Da pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, dar exista si griji exprimate chiar aici de Romania in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor asumate. Vom astepta raportul de monitorizare al Comisiei", a completat si liderul parlamentarilor popular, Hans-Gert Poettering, mentionand ca daca acesta va fi pozitiv, atunci si reactia popularilor va fi pe masura. "Noi va sprijinim", a conchis Poettering.

Liderii populari europeni s-au intalnit ieri la pranz la Palatul Victoria si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, care i-a asigurat ca Romania are temele facute in ceea ce priveste programul de aderare al Romaniei la UE. Vizita a fost scurta, pentru ca Tariceanu a plecat la Berlin, unde urma sa aiba intalniri cu reprezentantii crestin-democratilor germani, cei mai exigenti reprezentanti din familiile politice ale Uniunii Europene in ceea ce priveste aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007.



Popularii europeni acorda credit democratilor

Doua formatiuni politice din Romania incearca sa obtina legitmitate europeana la Biroul Politic al PPE care are loc la Bucuresti. Partidul Democrat si Partidul Conservator (ex-PUR) vor sa se afilieze acestei familii politice europene, in timp ce Partidul Popular Crestin Democrat (fost PNTCD), care a iesit din Parlament la alegerile din 2000, pierde teren in fata celor doua partide aflate acum la guvernare si propune infiintarea unui pol popular.

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania este si ea membra a PPE si a fost reprezentata la reuniune de presedintele Marko Bela.

Wilfried Martens (presedinte PPE) si Hans-Gert Poettering (lider al grupului popularilor din Parlamentul European) au spus clar: la PPE poate veni cine impartaseste valorile populare si cine este de acord cu modalitatea de luare a deciziilor in interiorul formatiunii (cu votul majoritatii si nu prin consens, asa cum se intampla la liberali sau la socialisti). PD si PC impartasesc aceleasi aspiratii, insa reprezentantii PPE acorda credit doar democratilor, care, spre deosebire de formatiunea lui Dan Voiculescu, nici macar nu a luat o decizie politica in favoarea orientarii partidului catre curentul popular.

"Am inteles ca presedintele Partidului Democrat (Emil Boc - n.a.) va organiza un Congres important pentru a revizui programul partidului sau si se pare ca cea mai mare parte a liderilor adera la optiunea populara. Noi avem o orientare politica de centru dreapta si as prefera sa vedem valorile familiei noastre politice transpuse in plan concret", le-a spus Martens lui Emil Boc si celorlalti lideri democrati prezenti la reuniune. Nici un cuvant pentru Dan Voiculescu si membrii PC, care de dimineata depusesera o cerere de afiliere la PPE.

De altfel, Martens s-a intalnit cu presedintele interimar al PD Emil Boc si cu vicepresedintii Adriean Videanu si Sorin Frunzaverde miercuri seara la sediul PD. Martens le-a explicat acestora pasii care trebuie urmati ca formatiunea lor sa devina membru al PPE in cazul in care pe 25 iunie, la Conventia Nationala Extraordinara, motiunea populara sustinuta de cei trei va fi castigatoare. Presedintele PPCD, Gheorghe Ciuhandu, a propus la reuniunea PPE de la Bucuresti constituirea polului popular ca o alianta de partide intre PPCD, PNL si PD, care sa candideze pe liste comune la viitoarele alegeri.

Ciuhandu, a carui formatiune politica are o lunga istorie crestin-democrata in spate, a atras atentia liderilor populari europeni asupra faptului ca mai multe formatiuni "cu orientare doctrinara confuza" doresc sa-si creeze un iluzoriu capital politic in tara prin afilierea lor la cea mai importanta familie politica din Europa. Ciuhandu a amintit ca PD se trage din FSN si ca a obstructionat, in perioada 1996-2000, toate actiunile PNTCD privind reforma, iar despre Partidul Conservator a spus ca de la infiintare nu a avut o orientare doctrinara clara.

"Este dreptul PPE sa-si aleaga partenerii din Romania, dar am convingerea ca PPE a ramas aceeasi uniune de partide cladita pe valori si principii, si nu o asociatie care, din pragmatism, este dispusa sa accepte chiar pe oricine la masa negocierilor", a declarat Ciuhandu. El a prezentat patru concluzii, care pot conduce la reprezentarea pe scena politica a electoratului de centru-dreapta; reorganizarea PPCD, includerea in PPCD a tuturor celor care impartasesc valorile crestin-democratiei, discutii cu toate fortele politice care se revendica a fi populare in vederea constituirii unui pol popular, constituirea polului popular ca o alianta de partide intre PPCD-PNL-PD care sa candideze pe liste comune la viitoarele alegeri. Si Ciuhandu a scos din calculul electoral PC si a pledat pentru ultima dintre aceste solutii, cerand PPE sa-i sustina in acest demers doctrinar.



Cartonas galben de la UE

Comisia Europeana va transmite foarte curand scrisori de avertisment Romaniei si Bulgariei, indicand intarzierile inregistrate in pregatirile de aderare la UE, a anuntat, ieri, comisarul european pentru extindere Olli Rehn. Va fi o avertizare timpurie ce se va concentra asupra carentelor evidente in prezent in ceea ce priveste reformele celor doua tari", a spus el, exprimandu-si speranta ca avertismentele vor fi tratate cu seriozitate de cele doua tari, "dat fiind climatul politic din Europa".

Romania trebuie sa continue reforma sistemului judiciar, precum si a politiei, sa intensifice lupta impotriva coruptiei, cu "cazuri concrete" de urmarit, si sa isi consolideze capacitatile in domeniul concurentei, a declarat Rehn. Bulgaria trebuie sa isi reformeze sistemul judiciar, sa asigure independenta judecatorilor si sa combata coruptia. "Bulgaria mai are inca multe de facut", a spus Rehn. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO