Politică

România şi liderii lumii salută victoria lui Barack Obama

România şi liderii lumii salută victoria lui Barack Obama

AFP/Mediafax Foto

08.11.2012, 00:06 217

Preşedintele Traian Băsescu: Realegerea vine într-un moment foarte prielnic pentru parteneriatul strategic româno-american

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis ieri un mesaj de felicitare preşedintelui SUA, Barack Obama, pentru realegerea sa în funcţie, exprimându-şi speranţa că va avea ocazia să îl reîntâlnească "în viitorul apropiat".

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, în mesajul transmis, preşedintele Traian Băsescu menţionează că realegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii vine într-un moment "foarte prielnic" pentru parteneriatul strategic româno-american.

"Am deosebita plăcere să vă scriu pentru a vă felicita cu prilejul victoriei în alegerile prezidenţiale din data de 6 noiembrie. Atât campania dumneavoastră de succes în vederea realegerii cât şi determinarea de a vă îndrepta spre o nouă viziune a Americii în care prosperitatea este împărtăşită tuturor au atras atenţia românilor şi a naţiunilor din întreaga lume. Realegerea dumneavoastră survine într-un moment foarte prielnic pentru parteneriatul strategic româno-american. Relaţia progresivă, construită pas cu pas, a reprezentat întotdeauna forţa dinamică a parteneriatului nostru bilateral. Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, pe care am semnat-o anul trecut, în data de 13 septembrie, este dovada încrederii şi a prieteniei dintre ţările noastre şi care trasează, în egală măsură, liniile viitoare ale cooperării noastre. În acelaşi timp, Declaraţia Comună oferă fundamentul necesar pentru a putea atinge scopurile pe care ni le-am propus în viitor. Mai mult, Tratatul dintre România şi Statele Unite privind implementarea Sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice în ţara noastră reprezintă o evoluţie semnificativă la nivel bilateral, care are potenţialul de a asigura securitatea zonei euroatlantice în ansamblu", se arată în mesaj.

Preşedintele Băsescu îşi exprimă totodată convingerea că "dialogul apropiat" va fi continuat şi consolidat, asigurând că parteneriatul transatlantic are o importanţă fundamentală pentru România.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei

"Vă felicit foarte călduros pentru realegere. În aceşti ultimi ani am colaborat îndeaproape şi amical. Preţuiesc în special numeroasele noastre discuţii în particular despre depăşirea crizei economice şi financiare mondiale. Mă bucur că putem continua această colaborare astfel încât ţările noastre să poată depăşi cot la cot importantele probleme legate de economie şi politică externă. Ar fi o bucurie să vă pot invita curând, din nou, în Germania."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO