Politică

Romania nu renunta la procesul impotriva CE in privinta poluarii

Romania nu renunta la procesul impotriva CE in privinta poluarii

Propunerile lui Durao Barosso privind stoparea incalzirii globale nemultumesc tarile membre ale UE, inclusiv Romania, si pe reprezentantii industriei grele

24.01.2008, 19:12 19

Romania nu renunta la actiunea in instanta impotriva Comisiei Europene privind anularea deciziei Executivului european din 2007 de reducere a cotelor de emisii poluante, deoarece motivele invocate raman neschimbate in ciuda prezentarii ieri, la Bruxelles, a unui plan mai amanuntit in domeniu, a declarat ieri Adrian Ciocanea, seful Departamentului Afacerilor Externe.
Planul prezentat ieri de presedintele Comisiei Europene (CE) va autoriza Romania si alte tari mai putin dezvoltate sa-si creasca cota de emisii cu efect de sera cu 20%, dupa 2012, dar mentine decizia anterioara ca in perioada 2008-2012 ea sa-si reduca aceasta cota cu 20%. Drept urmare, si Romania isi va mentine plangerea impotriva Comisiei.
Comisia Europeana a ajuns ieri la un acord privind "pachetul de masuri cel mai complet din lume" pentru lupta impotriva incalzirii climatice, cu un cost estimat la "trei euro pe saptamana si persoana" pana in 2020, potrivit presedintelui CE, Jose Manuel Barroso. Insa obligatia ca Romania sa respecte decizia Comisiei de a reduce intre 2008 si 2012 cu 20% emisiile cu efect de sera va aduce economiei romanesti o pierdere de cel putin 2 mld. euro, dupa cum a precizat pentru ZF directorul executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Cristian Parvan.
Sunt doua lucruri diferite (decizia de ieri si cea din 2007 a Comisiei), a comentat pentru ZF ministrul mediului Atilla Korodi, lasand sa se inteleaga ca actiunea impotriva Comisiei va continua.
Durao Barroso, care s-a exprimat ieri in fata eurodeputatilor imediat dupa reuniunea Comisiei Europene, care a aprobat ansamblul de masuri, nu a oferit imediat detalii referitoare la planul adoptat.
El a mentionat doar ca este vorba de a reduce cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2020 in raport cu 1990 si de a spori pana la 20% ponderea energiilor regenerabile.
Potrivit lui Ciocanea, decizia adoptata ieri de Comisia Europeana nu modifica planul national de alocare pentru perioada 2008 - 2012 si prevede o serie de schimbari care vor deveni aplicabile din 2013, cand va exista un plan la nivelul Uniunii Europene fara cote nationale.
Motivele pentru care Romania s-a adresat instantei impotriva CE au insa legatura cu planul national de alocare pentru perioada 2008 - 2012.
Anul trecut Romania a transmis Comisiei asa-numitul Plan de alocare prin care anunta cate certificate de emisii de gaze cu efect de sera (a caror valoare depinde de factorul poluant) doreste.
Romania propunea o medie anuala de 95,7 milioane de certificate de emisii intre 2008-2012, dar Comisia a aprobat doar 74,8 milioane de certificate, media anuala. Un certificat echivaleaza cu o tona de emisii poluante. Aceste certificate (care sunt acordate tarilor gratuit) pot fi tranzactionate la nivel european, iar Romania putea castiga bani vanzand astfel de certificate, intrucat nu produce atatea emisii cu efect de sera cat cerea sa i se aloce.
De pilda, daca o industrie poluanta dintr-o tara membra a UE si-a epuizat cota acordata prin certificate, poate cumpara astfel de documente din tarile care nu au atins cota, iar daca nu gaseste astfel de certificate, trebuie sa plateasca pentru a-si continua activitatea cu 100 de euro tona de emisii poluante fata de 15-26 de euro pretul la care se tranzactioneaza certificatele.
Romania a actionat Comisia in judecata pe considerentul ca si-a depasit competentele prin deciziile din luna octombrie 2007, pentru ca nu putea stabili alte cifre decat cele prevazute in planul national de alocare, dar putea in schimb sa respinga total sau partial planul, pe motive de procedura.
Pe de alta parte, Ciocanea a precizat ca modelul folosit de CE este cunoscut Romaniei, dar a fost modificat in timpul procedurii, iar pe de alta parte a fost incalcat principiul nediscriminarii, deoarece numai Romania si Bulgaria au fost vizate de o modificare a cifrelor.
Germania, de pilda, a primit cat a cerut. Din 2013, cand Romaniei i se va majora cota de emisii, Germania va trebui sa se conformezele noilor dispozitii ale Comisiei de reducere a emisiilor cu efect de sera, ceea ce, potrivit unui grup german de lobby, va presupune costuri suplimentare de 17 mld. euro pana in 2020. Comisia Europeana va decide in 2010 ce sectoare industriale vor primi permise gratuite pentru emisii de carbon in cadrul Sistemului de tranzactionare cu permise pentru emisiile cu efect de sera. Insa pentru o serie de alte emisii se va plati.
Centralele care produc electricitate va trebui sa plateasca pentru aceste permise in perioada 2013-2020, insa industria chimica, de prelucrare a otelului, aluminiului si cimentului ar putea primi permise gratuite.
Reprezentantii industrilor poluante resping intentiile Comisiei si ameninta ca, daca lucrurile raman asa, isi vor muta afacerile in afara UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO