Caută doar în titlu
Politică

România, ameninţată din nou de infringement pentru că nu şi-a pus deoparte stocurile minime de ţiţei

România are termen până la 31 decembrie să constituie stocurileminime de ţiţei şi produse petroliere aferente acestui an şi celerestante din 2009, pentru a evita declanşarea unei proceduri deinfringement din partea Comisiei Europene.

România s-a obligat în negocierile de aderare la UniuneaEuropeană să constituie stocuri minime de ţiţei şi produsepetroliere în mod etapizat şi beneficiază până la 31 decembrie de operioadă de tranziţie.

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi ProblemeSpeciale (ANRSPS) nu a reuşit în 2009 să realizeze stocurile,întrucât nu a avut fonduri proprii suficiente şi nici nu a primitsumele necesare de la bugetul de stat, se arată în nota defundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat deMinisterul Economiei pentru constituirea stocurilor minime desiguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere până la sfârşitulanului 2011.

Drept urmare, Oil Supply Group, structură din UE caremonitorizează stocurile de petrol ale statelor comunitare, ainformat autorităţile de la Bucureşti că, deşi România "se află înprezent în situaţie de infringement", Comisia Europeană "nu vadeclanţa această procedură până la finele perioadei de tranziţie,respectiv 31 decembrie 2011".

Până la 31 decembrie România trebuie să constituie stocuriminime de produse petroliere de 1,2 milioane de tone, dintre care775.710 tone de motorină, 282.353 tone de benzină, 86.670 tone depăcură şi 55.823 tone de carburant pentru aviaţie.

ANRSPS va asigura 30% din nivelul total al stocurilor, iardiferenţa de 70% va reveni companiilor, în funcţie de cota de piaţăpe care au avut-o anul trecut şi de contribuţiile la aceste stocuriîn perioada 2002-2009.

Din 2012, aceste stocuri urmează să fie realizate doar decompaniile petroliere, nu şi de ANRSPS, se mai arată în nota defundamentare. Citiţi mai mult despre stocurile de combustibili pe care trebuie să şi le asigureRomânia pe www.mediafax.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.