Politică

Rezultatele la locale prefigurează viitoarea putere politică: PNL în alianţă cu USR/PLUS. Preşedintele Iohannis: PSD va trece în opoziţie, avem o nouă realitate politică

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că viitoarea majoritate parlamentară va fi a PNL şi USR/PLUS şi că PSD va trece în opoziţie: Avem o nouă realitate politică

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că viitoarea majoritate parlamentară va fi a PNL şi USR/PLUS şi că PSD va trece în opoziţie: Avem o nouă realitate politică

Autor: Iulian Anghel

29.09.2020, 00:08 489

♦ Votul politic la alegerile locale de duminică arată că viitoarea majoritate parlamentară va fi, aproape sigur, a PNL şi a USR/PLUS ♦ PSD a câştigat mai multe consilii judeţene, dar PNL are mai multe voturi – fapt esenţial în perspectiva alegerilor legislative.

Într-o primă reacţie, preşe­din­te­le Klaus Iohannis a indicat o di­recţie, vizibilă de altminteri. Avem de-a face cu o „nouă rea­litate politică“ după cum a spus şe­ful statului, într-o declaraţie de presă la Cotroceni.

Îmbrăcat într-un costum negru şi pur­tând o cămaşă albă, cu masca de pro­tecţie pe faţă, deşi era departe de jur­nalişti, preşedintele a numit prezenţa la vot „o mobilizare exemplară“, dat fi­ind situaţia crizei medicale pe care o tra­versăm. România este o „demo­cra­ţie vie şi puternică“. Societa­tea acţio­nea­ză „cu maturitate şi înţelep­ciune“. Vi­itorul va transforma Româ­nia, iar victo­ria de duminică aparţine demo­cra­ţiei, dar este şi o victorie „a dreptei“. Prin urmare, în România s-a produs o schimbare şi avem de-a face cu „o nouă realitate politică“ în care PNL şi USR/PLUS „devin forţele schimbării în bine“, a spus şeful statului.

Datele parţiale arată că PSD şi PNL şi-au împărţit ţara pe din două: PSD controlează 20 de consilii jude­ţe­ne, PNL 17, iar UDMR 4. Dar PNL a câştigat mai multe voturi, în jur de 34-35%, faţă de 30% PSD. USR/PLUS are 13% la nivel de ţară. Dacă rezul­ta­tul va fi la indigo în alegerile legislative din decembrie, cele două partide vor avea majoritatea şi vor trimite PSD în opoziţie.

Deşi focusul este acum pe USR/PLUS, pentru că este un partid nou, iar reuşita lui Nicuşor Dan la Bu­cu­reşti a pus reflectoarele pe acest par­tid/alianţă, la nivel de ţară PNL ră­mâne vioara întâi, ajutat, nu încape discuţie, de încrederea de care se bucură preşe­din­tele Iohannis care, de altfel, a dat ca si­gură intrarea PSD în opoziţie. La guver­na­re ar putea fi cooptată şi UDMR, după cum arată datele. UDMR şi-a păs­trat controlul asu­pra judeţelor în care ma­ghiarii sunt ma­joritari. Au câştigat pre­şedinţia consiliilor judeţene din Harghi­ta, Mureş, Covasna şi Satu Mare. Sunt voturi care-i vor ajuta pe cei din UDMR să treacă pragul electoral, la ale­ge­rile din iarnă. Nu acelaşi lucru pare a fi clar cu partidul lui Traian Băsescu, PMP, cu cel al lui Călin Popescu-Tăriceanu, ALDE, sau cu cel al Victor Ponta, Pro România.

Candidând pentru primăria gene­rală a Bucureştiului, Băsescu şi-a salvat partidul, PMP, obţinând în con­siliul general şi în consiliile de sector câteva mandate, însă, la alegerile generale, va fi cu totul altceva pentru că votul va fi eminamente politic. Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, candidat şi el la primăria generală a Capitalei, a obţi­nut 1,5% din voturi, sub scorul acto­rului Florin Călinescu (2% din voturi). Aşa că par­tidul său, ALDE, are unele proble­me. La fel partidul lui Ponta, al cărui candidat la sectorul 3, Robert Negoiţă (fost PSD), a obţinut un nou mandat.

Peste 40% dintre alegătorii români au votat pe 27 septembrie candidaţii la consiliile judeţene, iar potrivit datelor parţiale, PSD a câştigat 20 de judeţe, PNL, 17 judeţe, iar UDMR, 4.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO