Politică

Reuniunea guvernelor roman si maghiar dupa modelul franco-german

20.10.2005, 20:48 20

La Bucuresti incepe astazi sedinta comuna a guvernelor roman si maghiar, o situatie neobisnuita pentru aceasta regiune a Europei, insa deja o "banalitate" pentru demnitarii francezi si cei germani. Aceste sedinte comune franco-germane s-au derulat cu regularitate dupa semnarea Tratatului de la Elysee, asa-numitul tratat al reconcilierii franco-germane din 1963.

Liderul UDMR si totodata vicepremier al guvernului de la Bucuresti, Marko Bela a calificat aceasta sedinta comuna drept o reuniune cu un puternic mesaj simbolic. "Aceasta sedinta va transmite un puternic mesaj simbolic atat in interiorul celor doua tari, cat si in exterior, spre Uniunea Europeana", a declarat ieri Marko.

Presedintele UDMR a adaugat ca in afara incarcaturii simbolice, sedinta comuna va prilejui si semnarea mai multor documente importante pentru relatiile bilaterale romano-ungare.

Acesta a precizat ca este vorba de acorduri si memorandumuri privind colaborarea in domeniile cultural, educational, securitatii sociale, sanatatii, protectiei mediului, circulatiei transfrontaliere si dezvoltarii retelei consulare. Se va avea in vedere de asemenea corelarea Planurilor Nationale de Dezvoltare ale Romaniei si Ungariei.

"Este o sedinta foarte importanta, nu va fi un simpozion sau un schimb de pareri, iar ministerele pregatesc acest lucru de luni de zile", a spus Laszlo Borbely, ministru delegat pentru lucrari publice.

Ziua de maine va fi dedicata intalnirilor bilaterale si se va incheia prin participarea celor doi premieri Calin Popescu-Tariceanu si respectiv Ferenc Gyurcsany la un concert de muzica simfonica, in program fiind, asa cum era de asteptat, Bartok si Enescu.

Relatiile romano-maghiare au fost mai degraba tensionate imediat dupa rasturnarea regimurilor comuniste din cele doua tari. Au existat mai multe disensiuni intre Budapesta si Bucuresti in ultima vreme legate de intentiile autoritatilor maghiare de a acorda etnicilor unguri din Romania dubla cetatenie si legitimatiile de maghiar. Trebuie remarcat insa ca dupa participarea formatiunii etnicilor maghiari, UDMR, intr-o forma sau alta, la guvernarile de dupa 1996, raporturile bilaterale romano-maghiare s-au imbunatatit considerabil dupa perioada inghetata de la inceputul anilor ''90.

Nu toti membrii UDMR par sa fie satisfacuti cu modul in care s-a organizat sedinta comuna romano-maghiara. Prefectul judetului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat ieri ca este nemultumit de neinvitarea sa la aceasta sedinta. Acesta a spus ca ar fi vrut sa participe la sedinta pentru a prezenta "problemele reale cu care se confrunta comunitatea" din Covasna. "L-as fi intrebat pe ministrul ungar al economiei (Koka Janos - n.r.) care sunt acei investitori maghiari care au venit in Covasna, fiindca noi nu i-am observat", a spus Gyorgy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO