Politică

Relatiile Guvern-parchete ar putea fi modificate

30.01.2006, 19:52 9

Premierul Calin Popescu-Tariceanu spune ca parchetele ar trebui sa informeze institutiile statului in cazul inceperii urmarii penale a unui demnitar, dar opiniile sale nu sunt impartasite de toata lumea.

Vorbind despre nevoia de informare, premierul spune ca este clar nevoie de separarea puterilor in stat, dar nu de o institutie - Justitia - care sa se comporte ca o superputere care nu da nimanui socoteala.

In raporturile dintre Justitie si alte structuri ale statului a existat intotdeauna suspiciunea ca zona politicului dicteaza in majoritatea cazurilor. Nici Cabinetul Tariceanu nu a scapat unor astfel de suspiciuni.

La finele saptamanii, plecand de la cazul Dinu Patriciu si cel al vicepremierului George Copos, premierul a evocat ipoteza reevaluarii raporturilor dintre parchete si institutiile statului, astfel incat relatia dintre Justitie si Executiv sa nu mai poata fi una controversata.

Doua astfel de controverse s-au produs in ultimul timp si au ridicat problema unui posibil amestec al administratiei in treburile Justitiei. Ambele situatii au fost legate de cazul Dinu Patriciu. Este vorba, intai, despre telefonul dat de premier procurorului general Ilie Botos, dupa arestarea lui Patriciu pentru o scurta perioada. Acestei discutii publice i-a urmat o intalnire dintre Tariceanu, Patriciu si ministrul justitiei Monica Macovei. In aceste cazuri Tariceanu a spus ca singura sa intentie a fost aceea de a se informa. Acestor discutii le poate fi adaugata actiunea Parchetului anticoruptie de cercetare a vicepremierului George Copos. In acest caz premierul s-a plans direct ca nu a stiut de la sursa si ca a aflat din alte parti despre cercetarea unui membru al Cabinetului sau. Reactia Parchetului anticoruptie, dar si a Ministerului de Justitie a fost aceea ca procurorii nu aveau, procedural, nici o obligatie de a-l informa.

Solutia, in opinia lui Tariceanu, ar fi aceea ca legea sa stabileasca obligatii pentru parchete de a informa institutiile cand sunt cercetati demnitari, obligatii care acum nu intra in sarcina procurorilor. Si, legat de colaborarea dintre Justitie si Guvern, premierul a declarat ca firesc este ca, de pilda, de vreme ce Executivul este responsabil in fata institutiilor europene pentru reforma Justitiei sa comunice cu Consiliul Superior al Magistraturii si sa stie ce se intampla pe aceasta zona. Presedintele CSM, Iulian Galca a afirmat ieri ca este, intr-adevar, nevoie de cooperare intre institutii, dar in privinta modificarilor evocate acestea trebuie stabilite de specialisti in drept constitutional. Fostul ministru al justitiei, Valeriu Stoica, a spus ca aceasta informare nu este impetuos necesara si ar putea naste alte suspiciuni, in vreme ce un alt fost titular al portofoliului Justitiei, Cristian Diaconescu (PSD), crede ca nu exista nici o ratiune pentru a se institui reglementari speciale pentru demnitari. Mai mult, Diaconescu a declarat ieri ca intalnirea dintre premierul Tariceanu si Dinu Patriciu, la care a participat si ministrul justitiei Monica Macovei, presupune demisia de urgenta a primului-ministru.

El a adaugat ca premierul Tariceanu are neclaritati majore in legatura cu rolul si regulile de neamestec ale Executivului in activitatea puterii judecatoresti.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO