Politică

Rectificarea bugetară în viziunea premierului Cîţu: Ministerul Sănătăţii ia cei mai mulţi bani

Rectificarea bugetară în viziunea premierului Cîţu:...

Autor: Petru Mazilu

14.08.2021, 16:07 35

Premierul Florin Cîţu a anunţat care sunt propunerile sale în ceea ce priveşte rectificarea bugetară pe ministere. Ministerul Sănătăţii ar putea primi cei mai mulţi bani, iar la Ministerul Munci va fi o diminuare, a anunţat sâmbătă prim-ministrul. 

Ministerul Sănătăţii ar putea primi 3,7 miliarde de lei la rectificarea bugetară.

„Ministerul Sănătăţii, propunerea cu care mergem acum: 3,7 miliarde lei, din care 1,9 miliarde pentru achiziţie de vaccinuri, medicamente, derularea programelor naţionale de sănătate, cheltuieli de personal şi 1,8 miliarde lei – transferuri pentru echilibrarea bugetelui unic al asigurărilor de sănătate. De asemenea, se propune suplimentarea cu 425 de milioane de lei a cheltuielilor din bugetul propriu al Ministerului Sănătăţii pentru finanţarea activităţilor privind aprobarea substanţelor active ale produselor biocide şi autorizarea produselor biocide, concomitent cu majorarea veniturilor proprii, care se constituie din veniturile încasate”, a anunţat premierul Florin Cîţu.

La Ministerul Finanţelor ar putea fi alocate 3 miliarde de lei, din care 15 milioane de lei pentru subvenţii şi 800 de milioane de lei pentru fonduri de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

„Aici vreau să vă spun că avem până în acest moment facturi pentru calamităţi din ultima perioadă de 600 de milioane de lei deja. 600 de milioane – contribuţia la bugetul UE, 600 de milioane de lei – transferuri către întreprinderi în cadrul schemei de ajutor de stat şi 1 miliard de lei – proiecte finanţate din fonduri nerambursabile, aferente cadrului financiar 2014 – 2020”, a explicat Cîţu.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei îi sunt oferite 2,2 miliarde de lei. S-au avut în vedere execuţia cheltuielilor pe primele şase luni ale anului şi necesarul de finanţare până la finele anului şi se propune alocarea a 2,2 miliarde de lei pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi a 100 milioane de lei pentru Programul Naţional de Construcţii de interes public sau special, derulat de Compania Naţională de Investiţii.

La Ministerul Educaţiei ar putea ajunge 933 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei de la Bugetul de Stat pentru asigurarea cheltuielilor de personal din învăţământul preuniversitar şi 754 de milioane de leo, cheltuieli efectuate din venituri proprii pentru investiţii şi realizarea unor proiecte finanţate din fonduri europene derulate de instituţii de învăţământ superior.

Şeful Guvernului a vorbit şi despre propunerea care vizează Ministerul Transporturilor.

„Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii – 625 de milioane pe sold. Se propune asigurarea de sume suplimentare pentru subvenţii pentru transportul de călători cu metroul- 83 de milioane de lei, pentru întreţinerea infrastructurii rutiere – 170 de milioane de lei, pentru finalizarea proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă aferentă perioadei de programare 2007 – 2013 – 50 de milioane de lei, pentru decontarea facilităţilor la capitalul social al operatorilor economici aflaţi sub autoritatea Ministerului – 229 de milioane de lei, pentru decontarea facilităţilor pentru beneficii pentru diferite categorii sociale – 100 de milioane de lei, precum şi pentru plata ratelor aferente creditelor externe – 5,2 milioane de lei”, a adăugat premierul.

Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene i-ar reveni suma de 760 de milioane de lei, destinată în special finalizării proiectelor finanţate din fonduri europene, iar la Ministerul Energiei ar trebui să ajungă 650 de milioane de lei. Printre altele, se propune asigurarea sumelor necesare pentru reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare, utilizate pentru acordarea unei finanţări sub formă de grant societăţii Complex Energetic Oltenia.

Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor i-ar putea fi acordată suma de 533 de lei, iar la Ministerul Finanţelor se vorbeşte despre 168,8 de milioane de lei pe sold.

„Aici este vorba de titluri de plată emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor de 199 de milioane de lei şi plata drepturilor în condiţiile reluării activităţii personalului din sedii ANAFşi instituţii subordonate de 15 milioane de lei. Ştiţi foarte bine că angajaţii din sedii ANAF au fost în telemuncă şi revin în activitate în sediile ANAF”, a explicat premierul Cîţu.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ar putea primi 150 de milioane de lei. Sumele suplimentare sunt necesare pentru acordarea sprijinului financiar aferent motorinei care a fost utilizată în agricultură în trimestrul al II-lea al anului 2021.

Şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va primi 134 de milioane de lei pentru plata contractelor de concesiune încheiate de medicii veterinari.

Conform propunerii, Ministerul Economiei şi Antreprenoriatului primeşte 60 de milioane de lei pentru derularea programului Start-Up Nation.

În cazul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale suma se reduce.

„Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pe sold se reduce suma cu 2,7 miliarde de lei. Astfel, 3,3 miliarde de lei care înseamnă mai puţin de la Bugetul de Stat pentru echilibrarea bugetelor asigurărilor sociale şi o creştere la asigurări de şomaj cu suma de 47,1 milioane lei”, a mai spus Florin Cîţu.

Pentru autorităţile locale, alocarea se majorează cu 1,66 miliarde de lei.

Popunerile premierului vor fi discutate luni în şedinţa coaliţiei de guvernare. Dacă aliaţii se vor înţelege, rectificarea ar putea fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO