Politică

Rebelii din PUR care nu vor alianta cu PSD sunt chemati la ordine

13.09.2004, 00:00 30

Conducerile PUR si PSD vor incerca astazi sa detensioneze nemultumirile acumulate in filialele locale ale formatiunii umaniste dupa alianta incheiata cu partidul de guvernamant, intr-o discutie la care vor participa lideri ai celor doua partide intre care Octav Cozmanca si Dan Voiculescu. Sunt asteptati la Bucuresti reprezentanti ai filialelor PUR Alba, Galati, Buzau, Suceava, Olt, Hunedoara, Bacau, al carui lider, Romeo Stavarache este curtat de Alianta PNL-PD. Anuntul a fost facut ieri de presedintele PUR Alba, Nicolae Popa.
 Dupa incheierea aliantei cu PSD, murmurul de nemultumire al filialelor PUR a crescut iar, in altele, au fost inregistrate demisii, in semn de protest fata de politica de aliante a acestui partid. Sunt, de asemenea, membrii ai PUR care se intreaba care va fi identitatea acestui partid, care s-a declarat social-liberal, dupa incheierea unei aliante cu PSD. Nemultumirile sunt mai accentuate in judetele in care PUR a incheiat, dupa alegerile locale, intelegeri politice cu Alianta PNL-PD si, in virtutea acestor intelegeri a obtinut functii de conducere in consiliile judetene.
O asemenea situatie este la Alba, organizatie care a contestat reinnodarea relatiei cu PSD. Presedintele filialei, Nicolae Popa, a spus ieri ca asemenea celorlalti lideri de organizatii judetene nemultumiti de alianta cu partidul de guvernamant, se va intalni astazi la Bucuresti cu presedintele executiv al PSD Octav Cozmanca si presedintele PUR, Dan Voiculescu. Nicolae Popa argumenteaza ca nu este de acord cu apropierea de PSD intrucat in plan local are deja o intelegere cu Alianta PNL-PD. "Ne-am luat niste angajamente. Nu este moral sa impui o relatie ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Nu poti abdica de la niste principii", afirma Popa. Acest argument este invocat si de alti lideri locali.
Presedintele filialei Alba spune insa ca nu se pune problema ca el, sau filiala pe care o conduce sa plece din acest partid intrucat "oamenii nu mai accepta migratia politica". Dar, o solutie pentru aplanarea tensiunilor, afirma Nicolae Popa ar fi ca filiala sa primeasca locuri eligibile pe listele parlamentare ale Uniunii Nationale PSD plus PUR, asa cum se va regasi pe buletinele de vot alianta dintre cele doua formatiuni. Fost deputat, Nicolae Popa si-a inceput cariera politica in PDSR, dar a parasit acest partid in momentul in care Theodor Melescanu a constituit ApR, acum parte a PNL, dupa un proces de fuziune. Nu este singurul lider local care prin alianta parafata la sfarsitul saptamanii trecute ar reveni in PSD, dupa stagii politice in alte partide. In aceeasi situatie este presedintele PUR Galati, Eugen Durbaca, iar exemplele ar putea continua.



Stavarache ramane pe loc. Dar nu alaturi de PSD
O situatie diferita este cea a primarului Bacaului si totodata lider al acestei filiale judetene, Romeo Stavarache. El afirma, intr-un comunicat, ca ramane in PUR dar filiala pe care o conduce nu va merge pe liste comune cu PSD la alegerile parlamentare.  De asemenea, mai afirma ca nu a initiat negocieri cu nici o formatiune politica. Precizarile lui Stavarache vin dupa ce purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a anuntat la finele saptamanii, ca primarul Bacaului este in negocieri avansate pentru a se inscrie in partidul liberal.
Dupa raspunsul lui Romeo Stavarache, liderul PNL, Theodor Stolojan, a declarat, ieri ca liberalii nu il vor presa pe primarul Bacaului sa intre in PNL, acesta trebuind sa decida singur daca va dori sa se aseze la masa cu Sechelariu sau Iacubov ori sa ramana consecvent atitudinii de la locale. Stolojan a transmis membrilor PUR nemultumiti de alianta cu PSD ca sunt asteptati in Alianta PNL-PD: "Pe noi ne intereseaza electoratul care a votat cu PUR pentru ca, in precampanie si in campania electorala pentru alegerile locale, PUR a mers pe o platforma de lupta impotriva coruptiei si  baronilor PSD. Acestor oameni noi le spunem ca Alianta D.A. continua sa lupte impotriva coruptiei, baronilor locali si centrali ai PSD".
Romeo Stavarache si filiala PUR de la Bacau - organizatie care a incheiat o intelegere politica la nivelul consiliului judetean cu Alianta PNL-PD - nu si-au ascuns opozitia fata de parteneriatul cu partidul de guvernamant. Anterior incheierii intelegerii politice au existat semnale de nemultumire in filialele PUR. Stavarache si filiala Bacau au boicotat congresul de constituire a Uniunii Nationale PSD plus PUR. La fel au procedat organizatiile PUR de la Hunedoara, Prahova, Buzau. Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a minimalizat aceste semnale. A spus ca Romeo Stavarache nu a venit din cauza unor "probleme cu stomacul", Petre Marginean (liderul PUR Hunedoara) pentru ca este foarte departe, iar Florin Anghel de la Prahova pentru ca este "nehotarat".
In semn de protest fata de incheierea intelegerii politice, s-au inregistrat demisii din mai multe filiale ale PUR. La Prahova, la sfarsitul saptamanii, aproximativ trei sferturi dintre membrii acestui partid, inclusiv liderul filialei, Florin Anghel,(totodata presedinte al Consiliului Judetean Prahova) au demisionat si s-au inscris in PNL. Printre cei veniti in PNL sunt 12 primari, 10 viceprimari, consilieri municipali si judeteni. Conducerea PUR considera ca a restabilit situatia din Prahova. A fost aleasa, la scurt timp, o noua conducere a filialei.
Demisii s-au inregistrat si din filialele Vrancea, Gorj si Iasi. La Iasi insa, vicepresedintele organizatiei, Sebastian Tataru, a spus ieri ca s-au inregistrat cinci demisii dar in luna iulie si nu dupa congresul de constituire a aliantei cu PSD.
Intr-o situatie delicata pare sa fie si fostii lideri ai PNTCD si PNL, inscrisi in PUR in ultimii doi ani. Este vorba despre fostii ministii taranisti Constantin Dudu Ionescu, Ulm Spineanu, Sorin Pantis, despre Bogdan Pitigoi si fostul ministru liberal al finantelor Traian Decebal Remes. Numele lor sunt vehiculate pentru un viitor guvern, in cazul in care PSD si PUR ar castiga alegerile, varianta respinsa insa oficial. Apropiati, pana acum, ideologiei de centru-dreapta, ei se vad in situatia de a-si descoperi afinitati pentru PSD, partid considerat ani la rand principalul adversar politic. Sau de a reveni in formatiunile din care au plecat.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO