Politică

Reacţie fermă a premierului Cioloş: „S-au obişnuit unii să mineze terenul şi să le pună pe umerii tehnocraţilor, nu mai accept"

Reacţie fermă a premierului Cioloş: „S-au obişnuit...

Autor: Gabriel Pecheanu

04.08.2016, 17:44 244

Şeful Executivului a reiterat faptul că există prevederi în Codul Fiscal pe care Guvernul trebuie să le aplice.

''Eu nu am nicio dispută cu nimeni. Suntem acuzaţi pe nedrept pentru lucruri care au scăpat probabil celor care au elaborat Codul Fiscal şi în niciun caz nu e acest Guvern cel care a elaborat Codul Fiscal. Noi am elaborat normele de aplicare, dar normele nu pot să rezolve eventuale scăpări sau eventuale probleme care nu au fost clarificate la vremea respectivă în Cod. Pur şi simplu am respins ideea că acest guvern, aşa cum s-a spus, cu dispreţ faţă de veterani şi mă surprinde un pic modul ăsta de exprimare, că noi am fi introdus taxe suplimentare sau că am fi pus veteranii să returneze nişte bani. Sunt nişte discuţii pe care o să le înceapă Ministerul de Finanţe, să vedem cum rezolvăm încă o dată o problemă care nu a fost creată de acest guvern, dar aşa cum s-au obişnuit unii să lase să mineze terenul prin modul în care au clarificat sau nu au clarificat anumite lucrurii în anii trecuţi şi să le pună acum pe umerii tehnocraţilor, pentru că e foarte simplu în an electoral'', a subliniat premierul.

''Nu o să mai accept lucruri din astea. Cu calm şi cu argumente o să le explicăm, dar e important ca oamenii să ştie de unde vin problemele şi pe de altă parte să le rezolvăm'', a adăugat el.

Cioloş a menţionat că în Codul Fiscal sunt ''nişte aberaţii''. ''Am mai găsit aberaţii pe care a trebuit să le corectăm între timp – cred că de trei ori am modificat până acum Codul Fiscal, tocmai pentru a rezolva anumite probleme create atunci când a fost elaborat Codul nu de acest Guvern'', a explicat Cioloş.

Într-o declaraţie anterioară acordată MEDIAFAX, premierul a anunţat că va modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, în sensul corectării regimului facilităţilor pentru veterani, scopul acestui demers fiind "repararea" unei "greşeli făcute de guvernul Ponta şi votată în Parlament.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că printr-o hotărâre de guvern aprobată de Executiv veteranii de război şi militarii care au luptat în teatrele de operaţiuni au rămas fără drepturile prevăzute în Codul fiscal.

''De la 1 iunie, aceşti oameni, care s-au sacrificat pentru România, luptând în Al Doilea Război Mondial sau în războaiele din Afganistan, Bosnia sau Irak, sunt somaţi de administraţiile financiare să plătească impozite de care fuseseră scutiţi prin lege (Codul fiscal). Aceeaşi măsură se aplică şi persoanelor cu handicap. Anterior, Guvernul Cioloş impozitase şi pensiile veteranilor, ceea ce i-a adus pe aceştia în situaţia de a returna sume de bani din pensie. Încercarea reprezentanţilor veteranilor de a se consulta cu premierul sau cu alţi responsabili guvernamentali a eşuat. Pur şi simplu, n-a vrut nimeni să stea de vorbă cu ei. (...) România este o ţară care îşi cinsteşte eroii, încă mai este aşa ceva. Dacă acest guvern nu va şti să-şi cenzureze măcar acest dispreţ, îl va cenzura PSD prin moţiune'', a transmis preşedintele PSD prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO