Politică

Răzvan Enescu, candidatul Alianţei USR PLUS pentru Primăria din Ploieşti: Dacă voi fi ales primar, vreau să fac un birou pentru susţinerea şi îndrumarea antreprenorilor, modernizarea parcului auto public şi transparentizarea contractelor publice

Răzvan Enescu, candidatul Alianţei USR PLUS pentru...

Autor: Alexandra Cepăreanu

11.08.2020, 07:00 1541

 „Primăria Ploieşti, cu toate instituţiile sale, are o organigramă foarte încărcată, cu aproape 5.000 de persoane. Trebuie să ne asigurăm că aceşti oameni sunt eficienţi”

Răzvan Enescu, arhitect cu experienţă de 10 ani în domeniu şi antreprenor, care în prezent este candidat din partea Alianţei USR PLUS pentru Primăria din Ploieşti, spune că printre principalele obiective pe care vrea să le îndeplinească când va prelua funcţia de primar sunt modernizarea parcului auto de transport public, transparentizarea contractelor publice şi realizarea unui birou pentru susţinerea antreprenorilor.

„În prezent, în Ploieşti circulă cele mai vechi autobuze din lume. Noi avem un parc auto depăşit, dar vrem să încurajăm oamenii să le folosească. Ei bine, trebuie să modernizăm acest parc înainte să îndrumăm cetăţenii să le folosească”, a spus Răzvan Enescu.

El consideră că ploieştenii ar trebui să poată avea acces la contractele publice, motiv pentru care „contractele publice trebuie să fie la vedere, pentru a ne asigura că anumite cheltuieli nu sunt supraevaluate. În prezent, primăria oferă aceste informaţii, dar sunt greu de accesat.”

În ceea ce priveşte susţinerea antreprenorilor, candidatul Alianţa USR PLUS, care este şi antreprenor de aproximativ 8 ani, spune că pentru îmbunătăţirea şi atragerea de noi investiţii şi antreprenori este nevoie de modificări în zona birocratică.

„Trebuie mers în zona birocratică. Sunt trei măsuri pe care le iau în calcul pentru sprijinirea antreprenorilor. În primul rând, trebuie să existe un centru pentru industriile creative în fiecare oraş din ţară, acum există şi în Ploieşti dar nu este folosit la potenţialul maxim. Dacă nu mergem în zona birocratică este greu să susţinem antreprenorii, le vom pune la dispoziţie spaţii, dar cam în zona asta putem schimba lucruri.”

Programul candidatului mai vizează şi urmărirea investiţiilor publice dar şi reforme în cadrul instituţiilor publice şi la nivelul primăriei, care împreună numără circa 5.000 de angajaţi.

„Primăria Ploieşti, cu toate instituţiile sale, are o organigramă foarte încărcată, cu aproape 500 de persoane. Trebuie să ne asigurăm că aceşti oameni sunt eficienţi. Trebuie să ne asigurăm că fiecare om merită să ocupe funcţia pe care o deţine.”

Pe de altă parte, Ploieştiul are o problemă cu poluarea, fiind un oraş industrial. În plus, terenurile sunt contaminate cu poluanţi „deoarece acolo au fost platforme industriale.” Astfel, candidatul Răzvan Enescu, are în plan să atragă fonduri europene pentru ecologizarea acestor terenuri, pentru a putea fi folosite.

„Din păcate proiectele sunt limitate, dar poate fi crescută suprafaţa de spaţii verzi. În primul rând, trebuie ca primăria să identifice surse de finanţare pentru ecologizarea acestor terenuri. În al doilea rând, până primeşti o autorizaţie de construire în Ploieşti durează foarte mult, iar pentru un proiect care generează cel puţin un loc de muncă, fiecare pas trebuie redus la 5 zile lucrătoare de la 30, cum este acum.”

Răzvan Enescu consideră că „în campanii toţi candidaţii promit că vor construi, dar numai un arhitect poate cu adevărat să facă acest lucru şi trăieşte pentru a construi.”

Ce a mai spus Răzvan Enescu:

- Sunt născut în Ploieşti, m-am născut în Ploieşti, iar în politică sunt un om nou şi tânăr, dar asta nu înseamnă că nu am experienţă.

- Ca arhitect activez de 10 ani, iar ca antreprenor de 8 ani. În ultimii patru ani am fost şef pentru proiecte de investiţii publice care valorează în total peste 100 mil. lei. Am experienţă în zona administraţiei plublice.

- Ploieşti nu are un parimoniu construit foarte generos, dar printre cele mai frumoase clădiri putem spune opera arhitectului Socolescu, Palatul Culturii care din păcate ste într-o stare deplorabilă în prezent deşi a fost renovat de mai multe ori. Halele Centrale, şi acestea trebuie să intre într-un proces amplu de abilitare.

- O clădire mai reprezentativă este primăria din Ploieşti. Aici nu aş schimba clădirea ci modul în care se realizează lucrurile în Ploieşti.

- Oamenii vor mai mult decât un loc de muncă bine plătit. Vor să aibă acces la o zonă de relaxare, să aibă pe ce să cheltuie bani, să beneficieze de servicii publice de calitate. Acum nu avem spitale cu servicii de calitate, avem un sistem de educaţie bun, dar nu excelează, de aceea primăria trebuie să ofere în primul rând servicii, apoi să aibă pretenţia ca oamenii să rămână în oraş şi investiţiile să vină în oraş.  

- Dacă cineva vrea să facă o investiţie în Ploieşti şi să deschidă o firmă intră într-o junglă, este depăşit de situaţie. Iar fiecare antreprenor se simte ca un infractor, pentru că tot timpul când emit o factură au impresia că fac ceva greşit. Bun, noi nu ne putem ocupa de zona ANAF, dar putem să-l îndrumăm, o să avem un birou de suport.

- În programul meu am trei puncte importante. Din nefericire, Ploieştiul este un oraş dens, cu o populaţie mare şi puţin teritoriu, nu mai sunt terenuri disponibile. Dar avem foste mari platforme industriale, acestea au terenuri vaste dar sunt contaminate cu poluanţi având în vedere că acolo au fost rafinării.

- Urmărirea investiţiilor publice, pentru că pe hârtie Ploieştiul stă foarte bine, primăria se laudă cu tot felul de proiecte, contracte semnate, multe hârtii, dar vreau să ne asigurăm că le şi implementăm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO