Politică

Rasturnari de situatie la Bucuresti. Partidele pregatesc asaltul final pentru turul II din 15 iunie

Rasturnari de situatie la Bucuresti. Partidele pregatesc asaltul final pentru turul II din 15 iunie

Pentru detalii vezi documentul atasat

03.06.2008, 21:03 19

La orele 16.00, dupa verificarea a 595 de sectii de votare, din cele 1.181, Oprescu avea 30,5% in vreme ce Blaga 27,2%, confirmandu-se sondajele publicate anterior votului. La randul sau Ludovic Orban, care potrivit sondajelor si exit-poll-urilor era plasat pe locul trei in ierarhia de la Bucuresti, i-a cedat pozitia lui Cristian Diaconescu (PSD) care, potrivit numaratorii partiale avea 13,4% fata de 11,4% voturi pentru candidatul liberalilor. Scorul strans dintre Oprescu si Blaga concentreaza atentia pe sprijinul de care vor beneficia in turul doi al alegerilor de la perdantii turului intai.
Oprescu a fost "adoptat" de conducerea PSD de duminica seara, dupa ce liderul partidului, Mircea Geoana a spus ca PSD va vota impotriva PD-L acolo unde social-democratii nu mai au candidati, iar seful de campanie al PSD Miron Mitrea si presedintele Consiliului National al partidului, Adrian Nastase, s-au pronuntat, dupa anuntarea primelor estimari ale rezultatelor alegerilor locale, pentru sprijinirea de catre partid a lui Sorin Oprescu in turul doi de scrutin.
La randul sau, presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu, care a sustinut candidatura lui Oprescu din partea PSD, a anuntat ca obiectivul social-democratilor trebuie sa fie bararea PD-L, "partidul domnului Basescu", ceea ce implica sustinerea lui Sorin Oprescu.
Un mesaj impotriva presedintelui Traian Basescu si PD-L a venit si dinspre PRM, partid care se zbate in jurul scorului de 5% si care poate rata intrarea in Consiliul General al Municipiului Bucurestri.
Oprescu nu a vorbit insa duminica seara despre sprijinul social-democratilor in turul doi de scrutin, el afirmand ca poate castiga 50% din voturile bucurestenilor la alegerile din 15 iunie, din postura de independent.
"Incepe o batalie fara manusi pentru Bucuresti, iar bucurestenii nu trebuie sa ramana spectatori", a spus Oprescu.
El a spus ca Blaga este un candidat mai slab decat Orban sau Diaconescu, pentru ca solutiile pentru problema traficului din Bucuresti, mentionate de Orban in programul sau, sunt mai coerente si mai vizionare decat cele ale lui Blaga, iar prevederile legate de educatie, din programul lui Diaconescu, sunt mai consistente decat cele mentionate de candidatul PD-L.
Liderii PD-L au asteptat ieri un semnal pozitiv ieri de la conducerea liberalilor, dupa ce in mesajul de dupa anuntarea estimarilor, Blaga si-a indreptat atentia catre candidatul liberal Ludovic Orban, afirmand ca este singurul care a vorbit despre proiecte in campanie.
Vicepresedintele PNL Crin Antonescu, un apropiat al lui Ludovic Orban, a spus insa ca va propune conducerii liberale sa-l sustina pe Sorin Oprescu in turul doi al alegerilor, in vreme ce seful de campanie al liberalilor, Bogdan Olteanu, a pus conditii ambilor candidati. "Ne intereseaza programele celor doi candidati, ne intereseaza in ce masura Sorin Oprescu poate avea un program credibil si in ce masura Vasile Blaga se poate lepada de Satana. In functie de aceasta vom face si o recomandare alegatorilor liberali", a spus Olteanu.
PD-L a cerut ieri alegatorilor liberali sa voteze cu Vasile Blaga in turul doi al alegerilor, insistand in discurs pe faptul ca votul bucurestenilor a fost mereu impotriva stangii.
"Oprescu nu mai poate poza in independent, nici macar in unul de conjunctura. Votandu-l pe Oprescu il alegi pe Iliescu", a spus Blaga. El a mai spus ca, prin sustinerea lui Oprescu de catre Ion Iliescu, Vadim Tudor si Crin Antonescu, se dovedeste ca "se reface coalitia celor 322 impotriva PD-L si a lui Traian Basescu.
Sorin Oprescu nu va mai putea sa "induca in eroare" bucurestenii si sa sustina in continuare ca este un candidat independent, pentru ca, incepand de duminica seara, el este candidatul PSD, a mai spus Blaga.
Democrat -liberalii au avut ieri o sedinta in care au evaluat rezultatele preliminare la alegerile locale, fara a se vorbi insa de eventuale sanctiuni. "Problema nu este de sanctionare, nu asta este problema pe care o avem. Trebuie facute analize, sa intelegem de ce, de exemplu, la Constanta nu putem obtine rezultatele pe care le asteptam, sau in alte judete unde am iesit mai slab. Pe ansamblu, insa, PD-L a iesit foarte bine, avem insa si judete unde nu am iesit foarte bine", a spus ieri Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L.
Cu ridicari din umeri au reactionat liderii PD-L si la anuntul rezultatelor de la sectorul doi al Capitalei, acolo unde Neculai Ontanu (PSD) a castigat pentru a treia oara consecutiv primaria de sector. "Poate nu am reusit sa gasim cea mai buna formula de candidat", a spus duminica Vasile Blaga.
PD-L isi propusese sa castige Primaria generala a capitalei si toate primariile de sector. La sectorul 2 insa, Neculai Ontanu si-a adjudecat din primul tur primaria cu 57,78% din voturi, urmat de candidatul PDL, Dan - Cezar Ionescu, cu 17,96%. Tot din primul tur a castigat si Liviu Negoita (vedeta PD-L), care a luat al doilea mandat la sectorul 3 cu aproape 80% dintre voturi.
Batalia se prelungeste in turul doi de scrutin in sectoarele 1, 4, 5 si 6 ale Capitalei, partialele indicand scoruri apropiate intre contracandidati. De pilda, la sectorul 1, unde liberalii se asteptau ca primarul in functie Andrei Chiliman sa cistige din primul tur primaria. Potrivit rezultatelor partiale, Razvan Murgeanu se afla la distanta mai mica de un procent de Chiliman, in jurul lui 35%. La sectorul 4, Radu Silaghi, s-a detasat fata de plutonul codasilor Vasile Mihalache (PSD) si Adrian Inimaroiu (Partidul verde) cu peste 23%, in conditiile in care, la debutul campaniei electorale, cei trei erau in jurul lui 10%, potrivit sondajelor. Candidatul PC Cristian Popescu-Piedone, a obtinut un scor aproape de 40% in primul tur al alegerilor, pornind ca favorit pentru 15%. In aceeasi postura se regaseste si social-democratul Marian Vanghelie, la sectorul 5, care a regresat fata de 2004, cand a castigat primaria din primul tur. Acum a luat aproximativ 38% din voturi, candidatul PD-L Sebastian Bodu, venind puternic din spate cu aproximativ 27%. La sectorul 6, unde PD-L se astepta sa castige din primul tur primaria cu Cristian Poteras, primarul in functie, social-democratii au prins speranta cu Dan Darabont, primarul dintre 2000-2004, care a luat aproximativ 28% din voturi.
Pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa numararea a 94,96% de voturi PD-L a obtinut 33,6%, PSD 26%, PNL 10,9%, PNG 7,3%, iar PRM 5,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO