Politică

Raportul de activitate al SRI, editia 2002, in tiraj confidential

12.06.2003, 00:00 20

In premiera, raportul de activitate al SRI pe anul 2002, dezbatut ieri in Comisia parlamentara de control a activitatii SRI, poarta  caracterul de document "strict secret" iar, pentru a fi prezentat tuturor parlamentarilor, raportul trebuie declasificat. Aceasta nu este singura noutate.
Ieri, directorul SRI Radu Timofte-numit in aceasta functie de PSD-a vorbit despre "abuzurile si ilegalitatile" din administratia publica si despre lacunele legii anticoruptie, promovata in urma cu o luna prin asumarea raspunderii Guvernului in Parlament.



Activitatea "strict secreta"
Caracterul "strict secret" al raportului SRI din acest an, raport prezentat Parlamentului, este determinat de informatiile clasificate pe care le contine. "Potrivit legii, la acest document nu vor avea acces decat persoanele care au avize de securitate de la Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), intrucat contine informatii clasificate", ne-a spus ieri deputatul PNL Titus Gheorghiof, membru al Comisiei SRI. De altfel, el a adaugat ca daca anul trecut Comisia a primit 11 exemplare din raportul SRI, anul acesta nu a primit decat unul, iar, cine vrea sa-l studieze, dintre membrii Comisiei, trebuie sa mearga la presedintele Comisiei parlamentare. In urmatoarele zile, Comisia parlamentara SRI va inainta conducerii Parlamentului concluziile la care a ajuns dupa dezbaterea raportului SRI, precum si varianta declasificata a documentului, a explicat ieri Ioan Stan, presedintele Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI. Ulterior, raportul va fi dezbatut in plenul Parlamentului. Insa nu toti parlamentarii vor sti despre ce este vorba, intrucat ei nu vor avea acces la varianta initiala a textului ci doar la o varianta "curatata". Altfel spus, nu vor sti ce contin anexele-partea cea mai consistenta a documentului.



Coruptie in administratie
Directorul SRI a spus ieri ca Serviciul a mentionat in raportul de activitate vulnerabilitati si riscuri in perturbarea actului de autoritate, la unele niveluri, generate de "interese de grup, in detrimentul intereselor comunitare". Radu Timofte a afirmat ca exista abuzuri si ilegalitati in actul de administratie si cel de justitie, in activitati ce includ autoritatea publica, mai ales la nivel local. Directorul SRI a refuzat sa dea exemple concrete sau sa estimeze amploarea acestui fenomen. Securitatii economice si apararii Constitutiei, SRI a acordat o atentie deosebita in 2002, potrivit directorului institutiei Radu Timofte.



Justitia, debordata de actele ilegale
Directorul SRI a precizat ca pachetul de legi anticoruptie "este neindestulator" in ceea ce priveste combatarea coruptiei. Potrivit lui Timofte, legea anticoruptie nu cuprinde toate faptele de coruptie si, in plus, nici instantele judecatoresti nu fac fata numarului mare de cazuri. Numai in anul 2002, SRI a informat autoritatile-PNA, Ministerul de Interne, Ministerul Justitie-in legatura cu 12.000 de persoane cercetate pentru coruptie- de la falsificare de carduri, la trafic de droguri. Urmare a acestor cercetari, Serviciul a sesizat parchetele locale, PNA si Ministerului Justitiei cu 250 de cazuri. In aceste conditii, directorul SRI crede ca se impun actiuni ale tuturor institutiilor cu atributii in combaterea coruptiei, care sa fie coordonate la nivel guvernamental.



Transferuri ilegale de sute de milioane de dolari
O declaratie surprinzatoare a facut, presedintele Comisiei SRI, Ioan Sta, dupa discutia parlamentarilor cu radu Timofte. El a spus ca "sub privirea blanda a autoritatilor" au avut loc transferuri ilegale de valuta: transferuri de fonduri valutare in strainatate sub forma de plati in avans, achitarea unor importuri fictive prin firme fantoma, expatrierea unor fonduri provenite din activitati de tip piramidal. "Volumul avansurilor si a platilor nejustificate se cifreaza la cateva sute de milioane de dolari", a estimat Ioan Stan, deputat PSD. Daca SRI a transmis informatii in legatura cu aceste transferuri ilegale, de ce nu au fost luate masuri, a intrebat presedintele Comisiei SRI, aratand ca asteapta raspunsuri la aceste intrebari.



SRI prefera sa intercepteze straini
Interceptarea telefoanelor, unul dintre cele mai sensibile subiecte, pare sa nu mai fie o sursa temeinica in obtinerea informatiilor de catre SRI. "Doar 20% din informatii sunt culese prin metoda interceptarii", afirma directorul SRI. Cei mai multi dintre cei ascultati sunt straini, intrucat, potrivit directorului SRI, dintre cei interceptati "doar 20-22% sunt cetateni romani". Insa, Timofte a spus ca "legea nu-i permite" sa precizeze numarul persoanelor interceptate. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO