Politică

"Romania face progrese, dar nu trebuie sa se relaxeze"

07.09.2007, 18:11 11

Presedintele Comisiei se afla in Romania intr-o vizita de trei zile, prima de dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana.
"Sunt bucuros ca Romania a facut progrese in cele opt luni dupa aderare, dar trebuie sa continue cu reformele. Autoritatile romanesti sa nu se relaxeze, ci sa continue reformele pentru a moderniza intreaga tara. Am vazut ca in Romania exista un puternic sprijin pentru UE. Diferitele partide vorbesc in favoarea integrarii, iar asta este un lucru bun, pentru ca integrarea va ajuta progresul tarii si al locuitorilor ei", a declarat seful Comisiei Europene la Sibiu, capitala culturala a UE, inainte de a ajunge la Bucuresti.
El a tinut ieri un discurs in fata Parlamentului de la Bucuresti in care le-a cerut parlamentarilor romani sa se implice mai mult in treburile Uniunii Europene si sa explice oamenilor ce inseamna de fapt UE.
Potrivit lui Barroso, in acest an Comisia a primit 180 de puncte de vedere de la 23 de parlamente nationale asupra unor proiecte de directive europene, dar nici una din partea Parlamentului de la Bucuresti: "Din pacate, Romania nu s-a implicat".
Barroso a precizat, totodata, ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este "o poveste de succes si pentru Romania si pentru Uniune", dar a subliniat ca Romania inca mai are nevoie sa implementeze reforme cruciale, pentru a putea beneficia din plin de toate schimbarile care au loc in Uniune si in lume.
Potrivit unor surse guvernamentale, in discutiile cu oficialitatile Barroso a fost mai ferm, cerand lucruri concrete precum adoptarea cat mai grabnica a planului de actiune impotriva coruptiei si punerea la punct a sistemului de control al fondurilor UE pentru agricultura, pentru a nu fi penalizata de Bruxelles.
In iunie, intr-un raport referitor la progresele postaderare, Comisia a cerut adoptarea, pana in octombrie, a unui plan de lupta impotriva coruptiei si pentru intarirea independentei justitiei. Acest plan trebuie prezentat pana in octombrie. Expertii Comisiei se afla in aceste zile in Romania intr-o misiune de evaluare.
De asemenea, raportul din iunie semnala deficiente in privinta sistemului de control al platilor directe pentru agricultura ce vor fi acordate Romaniei.
Barroso le-a spus oficialilor, potrivit unor surse guvernamentale, ca unele fonduri ar putea fi taiate, daca acest sistem nu va functiona pe deplin.
Potrivit unei decizii a Comisiei - luata pentru a multumi statele sceptice fata de aderarea Romaniei si a Bulgariei -, Romaniei i-ar putea fi taiate 25% din fondurile pentru platile in agricultura, daca nu va avea un sistem riguros de control al lor. Foarte probabil ca aceasta cerinta sa trebuiasca sa fie indeplinita tot pana in octombrie.
Numai in 2007 fondurile alocate pentru plati directe (dar care vor fi distribuite in 2008) sunt de peste 400 mil. euro.
Majoritatea liderilor partidelor politice au lipsit ieri de la sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, in care Jose Manuel Durao Barroso si-a tinut discursul.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, fostul presedinte Ion Iliescu, presedintele PC, Dan Voiculescu, presedintele UDMR, Marko Bela, au fost printre cei care au lipsit. La sedinta comuna a Parlamentului au participat aproximativ jumatate dintre senatori si deputati. Spre deosebire de sala de plen, in care erau destule locuri goale, balcoanele si lojile erau pline, locurile fiind ocupate, in majoritate, de functionari angajati la Camera Deputatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO