Politică

"Ne-am castigat independenta de politic", cred oamenii de afaceri

"Ne-am castigat independenta de politic", cred oamenii de afaceri

Florin Pogonaru, presedintele AOAR: Marele castig al acestor 16-17 ani de tranzitie este ca, pana la nivelul business-ului mijlociu, economia s-a separat de politica. Oamenii de afaceri se uita ca spectatori la disputele politice.

19.07.2006, 20:00 17

Oamenii de afaceri spun ca au ajuns sa se uite la disputele politice ca simpli spectatori, desi nu sunt indiferenti la ce se intampla. Analistii politici afirma ca o atare situatie este fireasca, intrucat oamenii de afaceri au descoperit ca nivelul lor financiar nu mai poate fi afectat prea mult de scandalurile politice si, oricum, o clasa politica nereformata nu mai prezinta cine stie ce interes.
"Marele castig al acestor 16-17 ani de tranzitie este ca, pana la nivelul business-ului mijlociu, economia s-a separat de politica. Oamenii de afaceri se uita ca spectatori la disputele politice", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"Atata vreme cat agenda lor este una, iar a noastra - alta, ei guverneaza, iar noi ne vedem de treaba", sustine, la randul sau, Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiei Patronatelor din Romania. Pe de alta parte, afirma el, instabilitatea politica afecteaza business-ul, pentru ca oamenii de afaceri nu stiu la ce sa se astepte de la viitor.
Ultimele luni au fost pline de divergente politice in cadrul coalitiei la guvernare si, mai ales, intre principalii poli ai acestei constructii, PNL si PD.
"Nu ma intereseaza neaparat aceste dispute la nivel politic si nici cata dreptate are unul sau altul. Insa nu pot face abstractie de faptul ca primul-ministru este si seful celui mai important partid la guvernare si ca disputele afecteaza puterea de concentrare si sustrage atentia de la lucrurile cu adevarat importante", spune Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara (FEPAIUS).
Exista o ruptura intre oamenii de afaceri si clasa politica? Analistul politic Bogdan Teodorescu sustine ca ea exista, nu este un lucru bun, dar este inevitabila. "Despartirea" s-a produs, potrivit analistului, pe doua paliere: "In primul rand oamenii de afaceri au descoperit ca, teoretic, politicul nu mai poate afecta foarte tare nivelul lor financiar. Imi amintesc ca, in trecut, un puternic om de afaceri imi spunea: mie politicul nu are ce-mi face! Acel om a gresit pentru ca, mai apoi, era aproape de a fi arestat. Dar perceptia ramane si ea se va extinde si la clasa de mijloc pe masura ce veniturile vor creste, pentru ca omul va fi mai atent la confortul lui, la locul sau de munca care ii asigura acest confort si abia apoi la actul politic. Confortul inseamna indepartarea de politica".
Cel de-al doilea palier priveste chiar natura clasei politice, afirma Teodorescu. Este vorba despre faptul ca singura clasa nereformata in Romania este cea politica. "Cu cateva exceptii, oamenii politici sunt aceiasi din 1990 incoace si sunt nu mai putin de 17 ani de atunci. Socul tranzitiei a ocolit clasa politica, nu si celelalte clase, precum cea a oamenilor de afaceri. Ei au trecut prin toate etapele, au invatat sa se sprijine pe ei si sa nu astepte prea multe de la politica. Nu numai ca politicienii nu mai reprezinta clasa de afaceri, ei nu mai reprezinta societatea romaneasca", afirma Teodorescu. Or, tocmai aceasta situatie ar putea constitui o sansa pentru clasa politica, sustine el: "Cand vor constata ca nimeni nu se mai intereseaza de ei, va trebui sa se reformeze".
Chiar daca politica actuala este un simplu spectacol pentru omul de business, nu inseamna ca ceea ce se petrece il lasa indiferent. O solutie de reconciliere o avanseaza Adrian Izvoranu: "Politicul sa guverneze cu ochii spre cei pe care ii guverneaza. Aceasta este singura solutie. Acesta este 'marele secret public' pe care l-au expus cei de la putere si in programul de guvernare si pe care nu-l respecta. Au spus ca vor guverna cu fata spre oamenii de afaceri si nu au facut-o. Nu ne-au consultat, de pilda, cand au conceput Planul National de Dezvoltare. Nu numai ca nu ne asculta, dar permanentele dispute dintre ei ne afecteaza direct, pentru ca imaginea generala este de instabilitate politica. Atata vreme cat aceste dispute apar in public, cat ele se inregistreaza in sanul unui partid de guvernamant, ne putem astepta la orice schimbari ale regulilor in mediul afacerilor. Actuala situatie, buna sau rea - ramane de vazut cat de eficienta -, ar trebui sa functioneze".
La randul sau, Pogonaru spune ca, chiar daca priveste politica ca pe un spectacol, ea in sine nu ar trebui sa fie un spectacol, iar guvernarea trebuie concentrata asupra unor actiuni fundamentale. "Exista o iluzie in Romania. Iluzia ca ne integram in UE, vin aia, o sa ia fraiele si ne vor salva, ceea ce este fals. Aici ar trebui sa se concentreze mai mult oamenii politici, sa se concentreze pe un proiect de lunga durata si cel mai important aspect este slabiciunea institutiilor. Acesta este proiectul central." Pe de alta parte, adauga el, sansa integrarii este unica si poate face mai usoara aceasta sarcina serioasa ce sta in fata clasei politice, sarcina de reformare institutionala. El spune ca integrarea va obliga la adoptarea unor modele institutionale: "Importul de institutii si politici ne va obliga sa ne adaptam si astfel ne vom salva".
In ceea ce priveste clasa politica, ei nu ii ramane decat sa se salveze singura, dupa cum spune Teodorescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO