Politică

Puterea si opozitia pregatesc protocoale de izolare reciproca

25.05.2004, 00:00 19

Alianta PNL-PD a anuntat ieri ca este dispusa sa incheie protocoale politice cu celelalte formatiuni de opozitie, inclusiv cu PRM, in scopul izolarii PSD si a "baronilor locali ai partidului de guvernamant" la nivel local, la alegerile locale.
Anuntul a fost facut de Cozmin Gusa, seful de campanie electorala a democratilor, dupa sedinta Consiliului National de Coordonare a Aliantei D.A. PNL-PD. Aceste protocoale politice ar fi un pas inainte fata de intelegerile tehnice incheiate deja de partidele de opozitie parlamentare si extraparlamentare, in majoritatea judetelor, in scopul preintampinarii eventualelor incercari de fraudare a alegerilor. Opozitia, in special PNL si PD, au suspectat partidul de guvernamant ca prin diferite mijloace intentioneaza sa fraudeze alegerile locale din 6 iunie. PSD a respins vehement suspiciunile opozitiei insa, in ciuda acestor luari de pozitie, formatiunile din afara puterii si-au strans randurile in teritoriu pentru monitorizarea alegerilor. 
Insa, spre deosebire de aceste intelegeri tehnice, noile protocoale politice anuntate ieri de Alianta PNL-PD ar fi de natura sa pregateasca negocierile politice pentru sustinerea in turul al doilea de scrutin a candidatului cel mai bine plasat. Negocierile propriu-zise intre formatiunile opozitiei vor avea loc dupa 6 iunie, primul tur al alegerilor locale, in functie de rezultatele obtinute in alegeri.
Scopul declarat al Aliantei PNL-PD este ca strangand randurile opozitiei sa izoleze partidul de guvernamant in orasele importante cum ar fi la Bucuresti, unde competitia se anunta foarte stransa, la Cluj, unde sunt, de asemenea trei candidati foarte puternici, Iasi, Constanta, Craiova, sau sa-si conserve, prin aceasta modalitate, fiefuri electorale traditionale. Cel mai relevant este Brasovul, unde PNL are de opt ani primar.
Strategia este incercata si de cealalta parte. PSD poate miza pe sustinerea UDMR, partener politic fidel al partidului de guvernamant. Desi din protocolul politic incheiat intre cele doua formatiuni imediat dupa alegerile locale nu deriva nici o obligatie privind sustinerea electorala, presedintele Uniunii, Marko Bela, a spus ca UDMR si PSD se vor sprijini reciproc. La Cluj, de pilda, UDMR a decis sa-si retraga propriul candidat la Primarie pentru a nu diminua sansele ministrului de interne, Ioan Rus, candidatul PSD. Iar acesta este numai un exemplu de colaborare electorala. Totusi, sprijinirea PSD de catre Uniune este restransa ca urmare a reprezentarii limitate a formatiunii maghiare in cateva judete din Ardeal.
Strategia incheierii unor parteneriate pentru izolarea adversarului politic nu este una noua. Si la alegerile precedente, din 2.000, sa ne amintim, partidele fostului arc guvernamental au incercat sa puna in practica o asemenea intelegere electorala.
Dincolo de aceste intelegeri electorale pentru care Alianta PNL-PD si-a aratat disponibilitatea, liberalii si democratii pare sa fi dat inapoi in ceea ce priveste doua demersuri anuntate in urma cu o saptamana. Este vorba, pe de o parte, de initierea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Ion Iliescu, intrucat, spune opozitie, seful statului face campanie electorala PSD. Daca in urma cu cateva zile liberalii anuntau ca in cursul acestei saptamani vor incepe strangerea de semnaturi pentru demiterea presedintelui, ieri, Cozmin Gusa afirma ca acesta nu este un subiect de campanie si se va discuta, poate, dupa alegerile locale. Pe de alta parte, de la sedinta de ieri a Aliantei era asteptata o decizie privind initierea unei motiuni de cenzura impreuna cu PRM, impotriva Guvernului. Nici in aceasta privinta PNL si PD nu au luat nici o decizie.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO