Politică

Puterea ataca noua sesiune parlamentara cu o majoritate zdrobitoare, dar este de ajuns?

29.01.2009, 18:12 16

Parlamentul incepe luni o noua sesiune parlamentara in care puterea PSD-PD-L are o majoritate zdrobitoare, nicicand intalnita in ultimii 20 de ani - cu conditia ca opozitia adevarata sa nu se manifeste in chiar sanul acestei puteri.

Cu 247 de deputati (115 ai PD-L, 114 ai PSD si 18 deputati ai minoritatilor), puterea are in Camera Deputa-tilor 247 de locuri din totalul de 334, adica 74% din fotolii.
Un scor aproape identic se inregistreaza la Senat unde, din cele 137 de locuri, 100 sunt ale puterii - social-democratii, 49 de locuri si democrat-liberalii, 51 de locuri - adica 73% din fotolii.
Ce poate face, in aceste conditii, opozitia PNL-UDMR care are in Senat doar 37 de reprezentanti (26%), iar in Camera 87 (27%)? Mai nimic, daca e sa ne amintim ca in legislatura trecuta, in al doilea guvern Tariceanu, PNL care guverna avea o pondere parlamentara de doar 20%, trecand totusi de nenumarate motiuni de cenzura - pentru ca opozitia care avea 80% dintre fotolii a fost divizata, liberalii atragandu-i, in momente dificile, de partea sa cand pe democrat-liberali (in cazul unor legi de dreapta) sau pe social-democrati (in cazul unor masuri de stanga).
De ce va fi totusi acest Parlament diferit de tot ceea ce a fost pana acum?
In primul rand, actualul Parlament a fost ales in 30 noiembrie trecut prin vot uninominal. Aproape o treime dintre parlamentari au fost alesi din primul tur. Legaturile acestora cu partidul s-ar putea dovedi mai slabe decat in trecut, cand ei erau alesi pe liste de partid.
Deja influenta crescanda a filialelor asupra partidelor in ceea ce priveste deciziile de la centru arata ca votul uninominal (si presedintii Consiliilor judetene au fost alesi in alegerile locale tot prin vot uninominal) confera celor alesi astfel o putere de decizie si o autonomie mai mari.
Obstacolul cu care s-ar putea confrunta acum atotputernica coalitie de guvernare poate veni, asadar, chiar din interiorul ei. Nu stim cum va reactiona Parlamentul la unele decizii ale Guvernului, in cazul in care criza economica se adanceste, si daca chiar aceasta criza va fi cea mai puternica opozitie a supersolidei majoritati de care se bucura Executivul.
Ambele partide admit ca alianta dintre ele este intr-un fel nefireasca din cauza deosebirilor dintre proiectele lor politice. Daca, la centru, se fac eforturi ca aceste asperitati sa fie slefuite, nu putem sti cum se vor intampla lucrurile in Parlament. Daca cele doua partide vor ajunge sa se ciocneasca la nivel guvernamental, aparitia unei opozitii (cand din partea PD-L, cand din cea a PSD) parlamentare in sanul puterii va fi de neevitat.
Alegerile prezidentiale la care principalele partide vor avea un candidat propriu vor fi inca un test pentru acum lipsita de griji alianta dintre PD-L si PSD.
 
 
Cine va conduce cele mai importante comisii
 
Comisia de buget-finante
Comisiile de buget, finante si banci sunt considerate cele mai importante in ambele camere ale Parlamentului, intrucat aici se da Ok-ul pe modul in care se cheltuie banii publici.
Comisiile vor incepe in tromba activitatea parlamentara cu dezbaterea bugetului de stat pe 2009 asteptat sa ajunga in Parlament dupa adoptarea lui de catre Guvern. O decizie importanta a parlamentarilor de la "buget" va fi in acest an avizarea noului Consiliu de Administratie de la BNR al carui mandat expira in iunie.
  • Camera
Stefan Viorel (PSD), seful Comisiei, are 55 de ani si este de profesie economist - doctor in economie, titlu acordat de Universitatea Dunarea de Jos. Intre 1996 si 2008 a fost senator PSD de Galati, a fost vicepresedinte si apoi presedinte al Comisiei de buget finante din Senat, iar inainte de cariera parlamentara a fost presedinte la Navrom Galati.
  •  Senat
Ion Ariton (PD-L), seful Comisiei, are 52 de ani si este de profesie economist. Inainte de a intra in legislative a fost prefect (intre 2005 si 2007), fiind schimbat din functie dupa ce PD-L a fost dat afara de la guvernare de catre liberali. A urmat mai multe cursuri de perfectionare in administratie publica. Intre 1993 si 2003 a ocupat mai multe functii de conducere in filiala Petrom Sibiu.
 
 
Comisia de munca si protectie sociala
Parlamentarii din comisiile de munca decid asupra contractului colectiv de munca si asupra conflictelor de munca. Ei avizeaza toate proiectele legislative care se refera la munca, ajutoare sociale, pensii si indemnizatii. Sistemul public de pensii este o chestiune importanta care va intra in preocuparile parlamentarilor din aceste comisii, dupa ce presedintele Traian Basescu a afirmat recent ca sistemul este prabusit. Viitorul sistemului public de pensii depinde de Guvern, dar si de aceasta comisie.
  •   Camera
Victor Paul Dobre (PNL), seful Comisiei, are 57 de ani si este la al doilea mandat de parlamentar dupa cel din 2000-2004. In timpul guvernarii liberale a fost secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor si a devenit cunoscut dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat numirea sa in functia de ministru pentru relatia cu Parlamentul. Este un apropiat al fostului ministru al muncii Paul Pacuraru. 
  •  Senat
Cristian Radulescu (PD-L) are 54 de ani, si este senator din 2008, dupa patru legislaturi in Camera Deputatilor. Este de profesie medic. A fost lider al grupului parlamentar al PD-L din Camera in legislatura 2004-2008. Anul trecut realegerea sa in Legislativ a fost pusa sub semnul intrebarii dupa ce CNSAS a spus ca Radulescu a dat note informative la Securitate despre un coleg de camin din facultate, insa parlamentarul a negat ca si-ar fi "turnat" colegul.
 
 
Comisia economica
Comisia economica este considerata la randul sau fiind extrem influenta, mai ales la Senat, acolo unde cumuleaza atributiile ce revin Comisiei de politici economice si celei de industrii de la Camera. Parlamentarii din aceste comisii decid asupra privatizarilor si politicilor energetice ale Guvernului. Un proiect important in atentia comisiilor in aceasta legislatura este ordonanta guvernului Tariceanu privind infiintarea Companiei Energetice Nationale pusa in discutie de noua putere.
  • Camera
Mihai Tudose (PSD), seful Comisiei, are 42 de ani si este de profesie jurist si a urmat mai multe cursuri de pregatire in domeniul comunicarii si diplomatiei (la Institutul Diplomatic) si in domeniul securitatii nationale. Tudose este deputat si membru al Comisiei economice din 2000, pentru ca din 2004 sa fie presedintele acestei comisii. Nu este un nume foarte cunoscut in afara Parlamentului.
  •  Senat
Varujan Vosganian (PNL Iasi), seful Comisiei, are 51 de ani si este pentru a doua oara presedinte al Comisiei economice din Senat, pe care a mai prezidat-o si in intervalul 1996-2000, cand reprezenta UFD-ul in Parlament. A fost presedinte al Comisiei de buget in 2005 si 2006, pana a fost numit ministru al economiei si apoi ministru al economiei si finantelor.
A absolvit Facultatea de Finante Banci din ASE si Facultatea de Matematica.
 
 
Comisia juridica
In ambele camere, Comisia este una dintre cele mai greu incercate pe parcursul unei legislaturi, pentru ca da avize pentru proiecte de lege intr-un domeniu supus unei monitorizari atente din partea CE, constata incompatibilitati pentru deputati, dar are de luat si decizii dificile in ceea ce priveste statutul parlamentarilor si avizele pentru urmarirea penala a acestora. In 2009, comisiile juridice va trebui sa dezbata codurile de procedura penala si sa decida daca fostul premier al Romaniei Adrian Nastase poate fi urmarit penal.
  •  Camera
Daniel Buda (PD-L), seful Comisiei, are 39 de ani si este considerat mana dreapta a liderului democrat liberal Emil Boc. Este parlamentar din 2004 si membru al Comisiei juridice. A absolvit Facultatea de Zootehnie, cea de drept si este doctor in filosofie al Universitatii Babes Bolyai din Cluj. Din 2007 este notar public, iar din iulie 2006 este lider al filialei PD-L Cluj.
  •  Senat
Toni Grebla (PSD), seful Comisiei, are 55 de ani, este jurist si are o lunga experienta in administratia publica. A fost prefect al judetului Gorj intre 1990-1993 si intre 2000-2003. Intre 1993 si 1997 a fost prim secretar al misiunii Romaniei la Geneva. A fost suspectat ca ar fi fost informator al fostei Securitati cand PSD a decis, in 2004, sa-l excluda de pe lista de candidati la alegerile parlamentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO