Politică

Putem sărbători liniştiţi 1 decembrie: Românii continuă sa aibă încredere în Uniunea Europeană

Putem sărbători liniştiţi 1 decembrie: Românii...
27.11.2017, 14:22 60
La 10 ani de la aderare, românii continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană (57%), iar 54% consideră că vocea le este auzită în UE. 86% dintre ei au o părere neutră (40%) sau pozitivă (46%) despre UE, iar 14% una negativă, conform celui mai recent comunicat de la Comisia Europenă.
 
În opinia românilor, principalele atuuri ale Uniunii sunt relaţiile bune dintre statele sale membre, democraţia şi respectarea drepturilor omului şi a statului de drept, precum şi capacitatea de a promova pacea şi democraţia dincolo de graniţele proprii. Românii consideră, de asemenea, că Uniunea Europeană va deveni mai puternică (56%) şi mai unită (58%). Acestea sunt câteva din concluziile sondajului de opinie realizat în luna noiembrie în România şi Bulgaria, cu ocazia împlinirii a 10 ani de apartenenţă la Uniunea Europeană.
 
"Faptul că majoritatea românilor consideră că vocea le este auzită în UE atestă faptul că ei devin cetăţeni europeni activi. Cât despre viitorul Europei, ei susţin, la fel ca preşedintele Juncker, cel de-al şaselea scenariu, «unitate pentru toţi»”, a subliniat Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
 
"Într-o perioadă cu evenimente fără precedent în istoria Uniunii, cum ar fi Brexit-ul, criza migranţilor ş.a., există în continuare un nivel înalt de consens în ceea ce priveşte faptul că Bulgaria nu dispune de o altă alternativă mai optimistă decât cea a viitorului nostru comun, în Europa", a declarat la rândul său Ognian Zlatev, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în Bulgaria.
 
„Deţinerea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, într-un moment de maximă importanţă pentru viitorul Europei, reprezintă o oportunitate majoră pentru România, dar şi o responsabilitate pe măsură. În acest sens, ne propunem să corelăm priorităţile Preşedinţiei cu aşteptările populaţiei, plasând cetăţeanul în centrul politicilor pe care le vom promova în plan european“, a subliniat ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu.
 
Sondajul mai arată că, în opinia românilor:
 
- principalele avantaje ale aderării sunt legate de găsirea unui loc de muncă într-un alt stat membru, accesul la mai multe bunuri/pieţe şi impactul pozitiv al fondurilor europene asupra regiunii în care trăiesc;
 
- principalele dezavantaje sunt scăderea puterii de cumpărare, exodul forţei de muncă înalt calificată (brain-drain)  şi concurenţa din partea companiilor internaţionale; 
 
- principalele priorităţi, în timpul celor 6 luni ale Preşedinţiei române, ar trebui să fie politica de coeziune, precum şi cea agricolă comună, securitatea şi migraţia, intrarea României în spaţiul Schengen şi încheierea mecanismului de cooperare şi verificare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO