Politică

PSD vrea ca mandatele primarilor şi consilierilor locali să fie egale cu cel al preşedintelui, de cinci ani

PSD vrea ca mandatele primarilor şi consilierilor locali...

Autor: Diana Grigore, Mediafax

18.04.2019, 16:30 88

Mai mulţi parlamentari PSD au depus, la Senat, un proiect legislativ care prevede prelungirea mandatului primarilor şi consilierilor locali/judeţeni, de la patru la cinci ani. Iniţiatorii argumentează că o astfel de măsură ar duce la realizarea proiectelor asumate.

Propunerea legislativă privind modificarea articolului 24, alin.1, secţiunea 2, din Legea Nr.215/2001 - Legea Administraţiei Publice Locale prevede prelungirea mandatului primarilor şi consilierilor judeţeni de la patru la cinci ani.

Iniţiatorii sunt mai mulţi parlamentari din PSD, printre care şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, senatorul PSD Şerban Nicolae dar şi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. Ei susţin că proiectele de finanţare europene nu pot fi finalizate într-un mandat de patru ani, iar echipei care preia următorul mandat îi este greu să ducă la bun sfârşit proiectul în derulare.

„În prezent, durata mandatului în situaţia descrisă la motivul proiectului legislativ este de patru ani. Majoritatea proiectelor de finanţare europeană au o durată estimat standardizată de cinci ani. Este greu pentru o echipă să vină, să preia din mers şi să finalizeze cu succes, prin măsuri potrivite, proiectul aflat în derulare. Modificarea propusă, în sensul arătat de prezenta expunere de motive nu generează costuri imputabile bugetului consolidat al statului, bugetelor locale, cât şi terţilor, părţi active, pasive şi reactive în societatea românească”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Astfel, PSD propune ca mandatul primarilor şi consilierilor locali sau judeţeni să fie egal cu cel al preşedintelui României, respectiv de cinci ani.

„În legislatura românească, mandatul aleşilor locali, conform articolului 24, alin 1 secţiunea 2 din Legea nr. 215/2001-Legea Administraţiei Publice Locale, stabileşte durata mandatului în cazul primaruluim al consilierilor locali şi consilierilor judeţeni, la o perioadă de patru ani de la data scrutinului. Situaţia reală, întâlnită în acrivitatea administraţiilor locale/judeţene, arată că perioada de timp consfinţită de legiuitor nu permite, în contextul biocratic, realizarea proiectelor asumate. Având în vedere practica întâlnită în ceea ce priveşte mandatul preşedintelui României, unde perioada de exercitare a funcţiei conform rezultatului de la alegeri este de cinci ani, implementarea acestei perioade şi în cazul primarilor, al consilierilor locali şi consilierilor judeţeni se susţine fără echivoc, crează o responsabilitate suplimentară şi aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficient îndeplinirii obligaţiilor asumate”, se mai arată în proiectul legislativ.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO