Politică

PSD vorbeste despre reforme, dar isi reinstaleaza in teritoriu vechea garda

18.04.2005, 18:55 9

Alegerea liderilor locali ai PSD, etapa ce precede reasezarile in ierarhia de la varful partidului, nu a fost in masura sa aduca schimbari semnificative. Desi in partid se discuta intens despre reforme, in majoritatea organizatiilor judetene au fost reconfirmati in functii vechii lideri locali ori au fost reinstalati oameni cu probleme de imagine.

La organizatia Alba, fostul prefect Ioan Rus (coincidenta de nume cu presedintele PSD Cluj) a revenit, la sfarsitul saptamanii, la conducerea filialei dupa ce in urma cu doi ani a fost indepartat din aceeasi functie, provocand un conflict deschis cu staff-ul partidului.

Rus s-a opus deciziei luate de conducerea PSD in vara anului 2003, de a se retrage din functiile publice si politice pentru a nu aduce prejudicii de imagine partidului. La acea vreme Ioan Rus era prefect de Alba si lider al filialei PSD din judet. Conducerea PSD a considerat, la acel moment, ca Ioan Rus ar putea aduce prejudicii de imagine partidului din cauza semnelor de intrebare pe care le ridicau afacerile derulate de sotia sa.

La aproximativ doi ani de la retragerea sa de la conducerea filialei, timp in care nu a mai fost activ in viata politica, Ioan Rus a fost reales, fiind preferat contracandidatului sau, deputatul Liviu Mugurel Sarbu.

Situatie comparabila la Bacau. Viorel Hrebenciuc, unul dintre cei mai influenti membri ai PSD, a fost reales, la sfarsitul saptamanii, presedinte al organizatiei Bacau, functie din care s-a retras anul trecut, dupa ce partidul a inregistrat o usturatoare infrangere la alegerile locale, pierzand primaria municipiului.

Candidatura sa nu a fost contestata in organizatie insa, potrivit Mediafax, in timpul sedintei mai multi membri ai filialei au sustinut reformarea partidului si necesitatea unei "curatenii" in sanul PSD. Hrebenciuc nu a raspuns acestor solicitari, dar si-a justificat candidatura: "Am constatat ca pot fi un bun presedinte, atunci cand partidul este in opozitie".

In ultimele zile au avut loc alegeri in mai multe filiale ale PSD. La Dambovita, de pilda, a fost reconfirmat pentru un nou mandat deputatul Ioan Stan. La alegeri a participat presedintele partidului Adrian Nastase. Deputatul de Dambovita este cunoscut drept fidel al presedintelui Nastase, fiind promovat in timpul guvernarii PSD presedinte al Comisiei parlamentare SRI.

La Mures, deputatul Ovidiu Natea a fost, de asemenea, reales presedinte al filialei. In acelasi timp, la Covasna, Adriean Casunean, critic constant al colaborarii PSD cu UDMR intre 2001-2004, a obtinut un nou mandat. In aceeasi maniera au decurs alegerile in cea mai mare parte a filialelor PSD. Au fost readusi in prim-plan (la nivel local) oameni cu vechi probleme in si pentru PSD.

De pilda la Suceava, Gavril Marza a fost reales lider local, dupa ce inaintea alegerilor de anul trecut conducerea partidului i-a cerut sa faca un pas inapoi. Intr-o situatie comparabila este Viorel Pupeza, ales presedinte al organizatiei Bistrita-Nasaud, ori Radu Mazare, ales lider al filialei Constanta.

Alegerile in filialele partidului si desemnarea delegatilor la Congresul care va avea loc joi s-a incheiat la sfarsitul saptamanii. In cele cateva saptamani in care filialele PSD si-au facut bilantul liderii emblematici ai partidului - Adrian Nastase si Ion Iliescu - precum si majoritatea vicepresedintilor au strabatut filialele de la un cap la altul. Si-au facut cunoscute opiniile ori si-au promovat candidaturile. Au cunoscut problemele din teritoriu si au putut comensura sprijinul local pe care se pot baza.

In timpul turneului in teritoriu, Adrian Nastase s-a delimitat de omul de afaceri Omar Hayssam, arestat preventiv, insa a apreciat ca arestarea sa este "o actiune politica". O interventie publica a avut ieri si Ioan Rus, vicepresedinte al PSD si lider al filialei Cluj. Rus a spus ca ar trebui verificati membrii PSD care au promovat interesele oamenilor de afaceri arabi din Romania. "Trebuie sa vedem pana unde este o tema falsa si unde incepe activitatea imorala a unora dintre colegii nostri care au promovat asemenea interese", a spus Ioan Rus. Ioan Rus, reconfirmat ieri presedinte al PSD Cluj, a avertizat asupra riscurilor la care se expune partidul in cazul unui esec al reformei interne.

"Liderii nostri care nu-si innoiesc echipele, vor pierde. Pe termen lung nu au nici o sansa. Vom vedea daca vom putea construi o echipa din care sa dispara caratorii de geanta, yes-manii, secretarele, fetele frumoase sau cei care toarna in pahare. Vom ramane in aceeasi stare daca nu vom reusi sa alegem lideri cu viziune, care sa transforme viziunea in actiune. Lipsa de viziune este mai rea decat orbirea", a declarat Ioan Rus, citat de Mediafax.

Programul de modernizare al PSD - un asemenea program este initiat de Rus -nu va reusi daca membrii partidului nu sunt constienti de faptul ca, la toate nivelurile, competitia este singura modalitate de selectie a conducerii, mai afirma el. "Sa lasam ipocrizia de a ne lasa propusi de mase. Sa uitam atitudinea de fata mare in politica. Daca votul secret nu va deveni o practica universala de testare a vointei membrilor, atunci orice propunere de modernizare este schioapa sau ciunga", a afirmat Rus. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO