Politică

PSD si PNL resping initiativele autonomiste ale radicalilor maghiari

21.11.2003, 00:00 12



Initiativa Comitetului de Initiativa al Consiliului National al Maghiarilor din Romania (CICNMR) - condus de radicalul Laszlo Tokes - care vizeaza infiintarea si autonomia regiunii Tinutul Secuiesc a fost respinsa ieri de PSD si PNL. Presedintele UDMR Marko Bela a refuzat sa se pronunte, motivand ca nu le-a studiat.



Propunerea legislativa pe care CICNMR intentioneaza sa o inainteze Parlamentului va fi "indiscutabil" respinsa, daca institutiile abilitate vor constata elemente neconstitutionale, a afirmat, ieri senatorul PSD Ion Solcanu.



Pachetul legislativ anuntat miercuri de catre CICNMR prevede ca Tinutul Secuiesc va cuprinde judetele Covasna, Harghita si scaunul Mures, avand capitala la Miercurea Ciuc, in care maghiara si romana sunt limbi oficiale, sistemul scolar va fi bilingv si separat, iar reprezentarea politica va fi 80% maghiari si 20% romani.



Senatorul Ion Solcanu, care este si vicepresedinte al PSD, a aratat ca o asemenea initiativa va urma calea procedurala prevazuta de Constitutie pentru orice propunere legislativa. Ea ar urma sa ajunga la Consiliul Legislativ, "care va fi indreptatit sa semnaleze inclusiv aspectele neconstitutionale" ale proiectului respectiv, dupa care va fi inaintata Guvernului pentru formularea unui aviz. "Indiscutabil va fi respinsa o asemenea propunere, daca va contine elemente neconstitutionale", a apreciat Solcanu.



Proiectul nu are trecere nici la opozitie. PNL spune "un nu hotarat" oricarei autonomii pe criterii etnice si oricarei tentative de enclavizare a tinutului romanesc, dar, in acelasi timp, invita la dialog pe toti cei care au asemenea pretentii, intrucat pe aceasta cale se poate rezolva orice problema aparent conflictuala, a spus deputatul Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant al PNL.



Mai reticent, presedintele UDMR a ezitat sa se pronunte. Marko Bela a spus ca, din cate cunoaste, forma in care se afla aceste proiecte nu ar putea fi acceptata de UDMR. In opinia lui Marko Bela, Comitetul de Initiativa al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, din care fac parte unii parlamentari ai UDMR, este un fel de "atelier de specialisti in domeniul autonomiei". Mediafax



 



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO