Politică

PSD si PD-L in razboiul Crinului: cine va obtine sprijinul liberalilor pentru turul 2?

PSD si PD-L in razboiul Crinului: cine va obtine sprijinul liberalilor pentru turul 2?
23.11.2009, 23:05 53

Candidatii PD-L si PSD au inceput de duminica seara, dindiscursurile oficiale de dupa inchiderea urnelor o cursa deademenire a votantilor si liderilor liberali. Insa Traian Basescusi Mircea Geoana vad diferit strategia de atragere a liberalilor dela varf, in vreme ce candidatul PD-L, care s-a plasat pe primul locin cursa prezidentiala a spus ca nu va negocia cu nimeni pentruturul al doilea (cel mai probabil discutiile vor fi duse delocotenentii democrat-liberali cu celelalte partide), presedintelePSD va incerca incheierea unui protocol cu liberalii care sapresupuna si sustinerea primarului Sibiului Klaus Iohannis pentrupozitia de premier. Geoana a spus ieri ca intrezareste "solutia Iohannis".

"Cred intr-o majoritate social-liberala cu Iohannis premierinainte de Craciun", a spus ieri presedintele PSD, inainte de astabili o intalnire formala cu PNL-ul pentru discutii care sapriveasca colaborarea dintre cele doua formatiuni.

Sprijin pentru Geoana, la pachet cuIohannis

Mircea Geoana a vorbit despre un acord cu liberalii, care va fibazat pe cateva principii convenite in comun si a enumerat catevadintre punctele propuse de PSD: legea responsabilitatii fiscale,bugetarea multianuala, asigurarea eficacitatii cheltuiriifondurilor publice, raportari regulate ale premierului in fataParlamentului, restrictionarea politicii de rectificarebugetara.

"Sunt extrem de multumit ca ne indreptam intr-un punctconvergent intre mine si domnul Antonescu, in care incercam saaducem Romaniei sansa unei mai bune guvernari si a unui set deprincipii prin care viata publica si viata partidelor sa fie maisanatoase si sa recladeasca increderea in democratia romaneasca", amai spus Geoana.

Asadar, sunt sanse mari ca inaintea turului doi alprezidentialelor din 6 decembrie PNL si PSD sa incheie un fel depact pentru sustinerea lui Geoana la Presedintie, care sa-lnumeasca apoi pe Iohannis premier.

De altfel, Crin Antonescu, al carui scor de peste 20% obtinutduminica il plaseaza de-acum in categoria "greilor" in politica, adeclarat ieri pe un ton categoric ca nu il sustine pe TraianBasescu in turul doi si ca va incepe discutii cu liderii PSD siUDMR, Mircea Geoana si Marko Bela. "Cred in continuare in proiectulKlaus Iohannis, un premier independent cu un Guvern alcatuit altfeldecat pana acum si in care desemnarea ministrilor sa se faca decatre partidele politice "pe criterii de competenta". "Daca vomavea discutii si vom conveni asupra acestui proiect, care nu sereduce la Klaus Iohannis, vom vedea daca putem da sustinereacandidatului", a spus Antonescu, referindu-se la Mircea Geoana.

Sansele unei intelegeri PD-L-PSD, dorita de democrat-liberalisub pretexte ideologice, sunt mici, nu a vorbit impotriva ei doarCrin Antonescu, ci si fostul premier liberal CalinPopescu-Tariceanu.

"Vad posibila o intelegere politica cu orice partid de facturademocratica, dar este putin probabil sa avem o intelegere cu PD-L,avand in vedere experienta proasta din trecut", a spusTariceanu.

PNL si PD au castigat impreuna alegerile din 2004, propulsansu-lpe Traian Basescu la Presedintie, insa relatiile s-au deterioratdestul de repede intre cele doua formatiuni, pe fondul conflictuluidintre Basescu si Tariceanu, iar in 2007, premierul liberal i-a datafara pe ministrii PD afara din Guvern.

PD-L sperie electoratul PNL cu "Iliescu"

Liderul PD-L Adriean Videanu a comentat ieri ironic refuzul luiAntonescu de a discuta sustinerea lui Basescu, afirmand ca"Bratianu s-ar intoarce in mormant daca ar vedea ca Iliescu a pusbasca pe capul liberalilor".

El a spus ca declaratia de ieri a lui Antonescu este gafa detanar politician. care crede ca poate negocia voturile romanilor.La randul sau, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a spusieri ca democrat-liberalii se bazeaza pe propriile forte in turulII al prezidentialelor si a precizat ca asteapta decizia forului deconducere al PNL pentru o posibila negociere.

"Noi ne bazam, cum ne-am bazat pana acum, pe fortele noastre.Sigur ca trebuie tinut cont de toate aceste realitati, dar sa vedemdeciziile pe care le vor lua oficial cele doua partide", a spusBlaga. Blaga a aratat ca democrat-liberalii doresc sa negocieze cutoate fortele politice, inclusiv cu UDMR. Intrebat ce conditii vapune PD-L la negocieri, Blaga a raspuns ca nu se pune astfelproblema, pentru ca formatiunea se afla inaintea turului doi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO