Politică

PSD pune contre la prima discutie despre buget in Parlament

PSD pune contre la prima discutie despre buget in Parlament

Constantin Nita (dr.) a anuntat ca social-democratii au 614 amendamente la proiectul bugetului de stat elaborat de guvern

14.11.2007, 21:36 20

PSD va vota bugetul de stat pe 2008 numai daca Guvernul va fi de acord cu 10 initiative sociale ale social-democratilor, intre care majorarea salariului minim la 640 de lei, aplicarea de TVA diferentiat la alimentele de baza, acordarea a 6 procente din PIB pentru invatamant si a 4,5 procente pentru sanatate, potrivit coordonatorului politicilor economice din PSD, deputatul Constantin Nita.
Social-democratii mai cer introducerea unui pachet privind stimularea muncii, a unui pachet social pentru pensionari si a altuia pentru tinerele familii, acordarea de sprijin pentru agricultori, constructia de locuinte sociale, descentralizarea administratiei publice si acordarea de sprijin financiar pentru romanii care lucreaza in strainatate, a mai anuntat ieri deputatul PSD.
Social-democratii au formulat deja 614 amendamente de care conditioneaza acordul final la legea bugetului pe 2008, in total peste 1.200 de amendamente fiind depuse de parlamentari. Fara sprijinul PSD, legea este respinsa, intrucat Guvernul PNL-UDMR are un suport parlamentar de aproximativ 20%. Legea bugetului de stat urmeaza sa fie discutata de Parlament dupa alegerile europene, programate pentru 25 noiembrie, ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu si ministrul finantelor Varujan Vosganian fiind invitati la Parlament la o discutie generala pe buget.
Cu o seara inainte, ministrii muncii si finantelor, Paul Pacuraru, respectiv Varujan Vosganian, s-au intalnit cu sindicatele si patronatele si au negociat majorarea salariului minim.
Reprezentantii executivului au anuntat luni seara, in urma negocierilor cu sindicatele si patronatele, ca salariul minim va fi majorat de la 390 ron la
500 ron din 2008, o crestere care, in opinia ministrului muncii, nu va afecta inflatia. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus ca desi masura adoptata de guvern este "remarcabila", politica salariala a Guvernului va ramane precauta, inclusiv in 2008.
"Toate politice salariale, inclusiv in 2008, trebuie sa fie destul de precaute. Inflatia care a inregistrat o crestere mai importanta decat era prevazut trebuie sa dea de gandit", a spus premierul.
El a mai aratat ca Executivul nu renunta insa la intentia de a majora salariul minim pe economie cu aproximativ 70% comparativ cu 2004, corespunzator cresterii salariului mediu brut si net.
Potrivit Institutului National de Statistica, inflatia anuala a urcat dupa zece luni la 6,84%, nivelul maxim atins din luna iunie a anului trecut, cu o rata inalta de crestere a preturilor de consum si in luna octombrie, de 0,97%, in principal din cauza scumpirilor la alimente.
Tariceanu a mai spus ca Guvernul va reintroduce cosul minim de consum ca modalitate de calcul a salariului minim pe economie. "Consider ca este necesar sa reintroducem procedura de rediscutare cu partenerii sociali a cosului minim de consum astfel incat sa putem corela periodic acest indicator cu salariul minim", a spus Tariceanu.
Autoritatile au renuntat, in ultimii ani, sa mai calculeze salariul minim pe economie pe baza cosului minim de consum si au convenit ca acesta sa fie negociat prin discutii cu sindicatele si patronatele. Insa cel putin in ceea ce priveste privind TVA diferentiata la alimentele de baza, propunerea PSD nu are ecou la Finante. Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a declarat ieri ca reducerea TVA va fi posibila dupa anul 2010, odata cu scaderea presiunilor inflationiste si apropierea Romaniei de zona euro.
El a explicat ca diminuarea taxei nu va determina stabilitatea preturilor si nu va avea efecte favorabile asupra consumatorilor, urmand sa se inregistreze un "trasfer de putere de cumparare de la buget la patron". Vicepresedintele PSD Constantin Nita a spus, totodata, ca formatiunea sa nu doreste sa puna o presiune prea mare pe indicatorii macroeconomici, dar considera ca cele zece proiecte sociale trebuie promovate in cadrul bugetului pe 2008.
Nita a criticat, totodata, proiectul de buget pe 2008, prezentat de Guvern, considerand ca "este lipsit de perspectiva" si ca, in elaborarea acestuia, nu a fost luat in calcul principiul multi-anualitatii, asa cum se face in celelalte state membre ale UE.
Potrivit lui Nita, bugetul pe 2008 reflecta o "criza de competenta", avand in vedere faptul ca acesta a fost construit pe datele bugetului pe 2007, dar reflecta si o "criza de responsabilitate", data de faptul ca se irosesc o serie de resurse financiare, cum ar fi cele reprezentate de fondurile comunitare.
Totodata, vicepresedintele PSD a aratat ca ieri, la dezbaterile generale asupra proiectului de buget pe 2008, ministrul de resort, Varujan Vosganian, a avut "aprecieri optimiste exagerate" in ceea ce priveste acest buget.
Nita a mai spus ca PSD va milita pentru impozitarea progresiva, in detrimentul cotei unice de impozitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO