Politică

PSD minimalizeaza raportul Freedom House, opozitia ii cere explicatii lui Iliescu

27.04.2004, 00:00 14



PSD a respins ieri concluziile raportului "Natiuni in tranzitie 2003" dat recent publicitatii de Freedom House - organizatie neguvernamentala influenta in cercurile politice americane - document ce aduce critici severe sistemului politic din Romania.



Alianta PNL-PD cere insa presedintelui Ion Iliescu sa reactioneze public la acest document, primul de acest fel ce precizeaza ca in 1989 a avut loc o lovitura de stat in urma careia s-a ridicat actualul partid de guvernamant ca succesor natural al PCR. Purtatorul de cuvant al Aliantei, Calin Popescu-Tariceanu, afirma ca aceste concluzii ale raportului, precum si celelalte critici severe cu privire la sistemul politic din Romania "il obliga" pe seful statului la unele explicatii. Un alt reprezentant al Aliantei, Cozmin Gusa, fost lider al PSD, spune ca raportul Freedom House este "degradant pentru Romania" din moment ce seful statului este considerat responsabil de o lovitura de stat. Aceasta ipoteza, continua Gusa, ar pune sub semnul intrebarii legitimitatea unor decizii luate de-a lungul celor doua sau trei mandate constitutionale (juristii au inca pareri impartite) detinute pana acum de Ion Iliescu.





Iliescu: Este o naivitate sa vorbesti de lovitura de stat



In timpul aparitiilor sale publice Ion Iliescu a spus, in repetate randuri, ca in 1989 a avut loc o revolutie, respingand cu vehementa ipoteza loviturii de stat. In cartea "Marele soc din finalul unui secol scurt - Ion Iliescu in dialog cu Vladimir Tismaneanu", fara a fi provocat de interlocutorul sau, seful statului reia ideea ca este "naivitate", "lipsa de cultura politica" sa spui ca in Romania a avut loc o lovitura de stat. Lovitura de stat schimba doar niste personaje insa cand vorbim de Revolutia din 1989 avem in vedere prabusirea unui sistem totalitar, a dictaturii, si trecerea spre democratie, pluralism politic, o "economie functionala de piata", argumenteaza Ion Iliescu.



Raportul Freedom House mentioneaza, fara echivoc, ca lovitura de stat data de Ion Iliescu a transformat comitetele ad-hoc ale Revolutiei intr-un megapartid, FSN, baza de mai tarziu a PDSR, devenit PSD. Partidul de guvernamant este considerat responsabil de deficientele democratice din Romania si de sistemul politic mai putin competitiv in comparatie cu cel al stratelor candidate la UE. Raportul mentioneaza presiunile partidului de guvernamant asupra opozitiei si faptul ca asa numitii baroni locali au transformat PSD intr-un partid al clanurilor, bucurandu-se de imunitate acordata de premier. Organizatia nonguvernamentala anticipeaza o slaba participare la vot la alegerile din acest an si nu exclude o victorie a opozitiei, considerata acum slaba. Mai exact, precizeaza ca Alianta fortelor de opozitie deschide usa unei schimbari politice la alegerile din 2004. Mai activa decat opozitia este considerata societatea civila. ONG-urile au creat o coalitie asupra transparentei in ultimii doi ani, au militat cu succes asupra unei legi a transparentei, au fost principalii actori in ceea ce priveste protectia copilului si politica publica. Raportul mentioneaza si alte puncte vulnerabile ale Romaniei. Apreciaza ca in Romania coruptia porneste de la varf, atinge sistemul guvernamental iar PNA investigheaza, in special, membrii partidelor de opozitie. Este semnalata, de asemenea, vocea slaba a media electronica, care evita politica in ansamblu sau minimalizeaza presiunile politice, spre deosebire de presa scrisa, destul de critica la adresa guvernului.



Raportul este defavorabil, singurul domeniu in care se inregistreaza progrese este cel al societatii civice.



PSD a minimalizat ieri concluziile acestui raport. Alexandru Athanasiu, presedintele Consiliului National, considera "aberanta" aprecierea ca PSD este un partid post-comunist si afirma ca partidul de guvernamant a "realizat cele mai multe privatizari" si a pus la punct mecanisme pentru economia de piata. "Este un cliseu care poate face senzatie vara la o sueta (n.r. trimiterea la post-comunism). Afirmatia poate fi suspectata de o anumita rea-credinta", afirma Athanasiu. El spune insa ca acest raport va fi discutat in conducerea PSD.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO