Politică

PSD incearca sa impuna despartirea afacerilor de politica

27.02.2006, 20:59 14

PSD va introduce in aceasta saptamana in Parlament un proiect de lege privind separarea afacerilor de politica. Este vorba despre stabilirea unor proceduri privind gestionarea afacerilor unei persoane care se hotaraste sa intre in politica si care, potrivit presedintelui PSD, Mircea Geoana, va avea de optat fie pentru lichidarea bussinesului, fie pentru cedarea afacerilor unei institutii specializate.

"O persoana care se hotaraste sa intre in politica va avea de optat fie intre a-si pune averea la vedere prin lichidarea afacerilor, fie pentru cedarea, in mod obligatoriu, a controlului afacerilor catre un centru de management, o institutie specializata in astfel de operatiuni", a declarat ieri pentru ZF Mircea Geoana.

Un astfel de model, spune Geoana, este practicat in Statele Unite, unde politicienii, incepand cu presedintele, sunt obligati sa cedeze controlul afacerilor unei institutii special create in acest sens. Insa, la finalul mandatului omului politic, institutia da socoteala de modul in care i-a gestionat afacerile. Liderul PSD spune ca partidul sau mai examineaza o subvarianta a proiectului. Este vorba despre ipoteza ca afacerile sa fie cedate unui management de la nivelul Ministerului de Finante. Asa se intampla in Franta, spune presedintele PSD. Cedarea controlului afacerilor ar urma sa se faca, obligatoriu, doar catre o astfel de zona neutra.

Actualmente, legislatia in vigoare prevede o suma de incompatibilitati intre functiile de reprezentare politica si afaceri. De pilda, legea nu permite deputatilor, senatorilor sau ministrilor sa faca parte din conducerile unor societati comerciale (presedinti, membri in consiliile de administratie si altele), dar le permite sa detina actiuni in nume propriu. De asemenea, cedarea managementului unei afaceri este greu controlabila. "La noi conflictul de interese este la moda, iar cedarea controlului afacerilor catre rude pare ca este un lucru obisnuit", spune Geoana.

Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a afirmat ieri ca partidul sau se va pronunta asupra proiectului PSD, cand el va fi trimis in Parlament.

La finele saptamanii trecute, Mircea Geoana a calificat drept neserioasa o afirmatie a premierului Calin Popescu-Tariceanu conform careia omul de afaceri Dinu Patriciu nu a sponsorizat campania electorala a PNL.

Liderul liberal Calin Popescu-Tariceanu afirmase ca nici el ca premier si nici PNL nu au "nici cea mai mica obligatie" fata de Dinu Patriciu, care este "un simplu membru" al partidului, ce nu joaca un rol "activ" in politica formatiunii. Tariceanu a tinut sa precizeze ca Dinu Patriciu "nu a contribuit cu un leu" la campania electorala a PNL si ca partidul nu are obligatii fata de Patriciu.

Dimpotriva, Geoana crede ca Patriciu a fost "un stalp si un finantator masiv" al PNL si ca tipul omului de afaceri cu multi bani si lider politic genereaza, inevitabil, conflicte de interese.

"Din stiinta mea, nu a dat bani pe sub masa, nu a venit cu sacosa de bani asa cum, probabil, se obisnuieste la PSD. Daca a contribuit a facut-o asa cum am facut-o noi toti, la vedere", a spus Melescanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO