Politică

PSD il ameninta pe Tokes cu tribunalul

16.12.2003, 00:00 19



PSD a cerut organelor abilitate sa declanseze de urgenta masurile legale de contracarare si prevenire a actiunilor Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, care urmaresc declansarea de tensiuni interetnice si pun in pericol integritatea teritoriala a statului roman.



Intr-un comunicat al PSD, dat publicitatii ieri se arata ca declaratiile lui Laszlo Tokes si ale vicepresedintelui FIDESZ Laslo Kover, facute sambata cu prilejul constituirii Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, "reprezinta manifestari extrem de agresive si periculoase ale iredentismului maghiar pe teritoriul Romaniei". Cei doi demnitari maghiari au cerut sambata autonomia tinutului secuiesc, iar Kover a sugerat ca acest lucru s-ar putea face inclusiv prin folosirea fortei armate.



Ca urmare a acestei situatii, PSD considera necesara informarea Consiliului Europei si a UE cu privire la aceste provocari ale iredentistilor maghiari si va inainta un protest Parlamentului de la Budapesta privind modul in care reprezentanti ai FIDESZ se implica "in mod inadmisibil in viata politica din Romania", se mentioneaza in comunicatul PSD.



PSD apreciaza ca, avand in vedere declaratiile periculoase facute de o personalitate politica din Ungaria, este necesar ca si Guvernul ungar sa intreprinda "masurile firesti impotriva celor care fac propaganda revizionista si indeamna la lupta interetnica armata".



PSD face apel la cetatenii maghiari si romani sa nu se lase atrasi in acest "joc politic deoasebit de riscant" si considera ca "recurgerea la atitudini revansade, instigarea la violenta interetnica" nu au adus in istoria Europei decat "drame si victime omenesti", iar un exemplu in acest sens este cel al fostei Iugoslavii.



Presedintele Consiliului National al Maghiarior din Transilvania, Tokes Laszlo, a declarat sambata ca autonomia comunitatii maghiare ar trebui obtinuta in anul 2007. Laslo Kover, presedintele Consiliului National al FIDESZ, principalul partid de opozitie din Ungaria, a declarat la adunarea de constituire a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, ca parlamentarii FIDESZ care vor fi alesi in Parlamentul European vor sprijini, in 2004, dupa aderarea Ungariei la UE, obtinerea autonomiei comunitatii maghiare din Transilvania.



Presedintele PD Cluj, Emil Boc, considera la randul sau ca "radicalii maghiari au trecut din domeniul politicului in domeniul penalului" si ca manifestarile de tipul constituirii Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania pot fi un precedent periculos.



Potrivit unui comunicat al parlamentarului clujean, remis ieri presei PD Cluj condamna ideile autonomiste lansate in cadrul sedintei de infiintare a CNMT,. Boc a apreciat ca "manifestarile de acest fel pot constitui un precedent periculos si pot distruge climatul de toleranta construit in Transilvania pe parcursul celor 14 ani de democratie".



Emil Boc considera deosebit de grava mai ales afirmatia unor participanti la sedinta CNMT potrivit careia "cei care au luptat cu arma in mana au obtinut mult mai reprede ce au vrut". Emil Boc arata ca sustinatorii acestei idei se pun singuri in afara legii si a Constitutiei, care interzice "indemnurile la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO