Politică

PSD i-a gasit lui Basescu primar de rezerva

30.10.2003, 00:00 12

Razboiul dintre primarul general al Capitalei Traian Basescu, si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dominat de PSD atinge cote absurde.
Invocand cateva articole din legea administratiei publice locale (215/2001) consilierii municipali i-au ales ieri lui Traian Basescu un "inlocuitor" pe timpul cat acesta este, chipurile, plecat din oras - sub motiv ca demersul lor vine in "intampinarea nevoilor orasului." Numai ca nici un articol din legea administratiei nu prevede ca CGMB poate sa-i aleaga primarului general un inlocuitor, art. 70 din legea 215/2001 prevazand doar ca primarul poate sa delege viceprimarilor unele dintre atributiile sale. Consilierii s-au reunit ieri in sedinta extraordinara si l-au desemnat pe viceprimarul Calin Catalin Chirita (PNTCD) drept primar de rezerva - desi acesta este plecat in SUA "cu treburi". Giugulea a motivat ca desemnarea unui inlocuitor pentru Basescu este "de bun simt" si se bazeaza pe art 82 din legea 215 care spune ca "in caz de vacanta a functiei de primar precum si in caz de suspendare din functie" a primarului, atributiile sale sunt preluate de un viceprimar. Numai ca scaunul primarului general nu este vacant, iar Basescu nu este suspendat. In acest caz "bunul simt"  nu tine loc de lege pentru ca actul normativ invocata de Giugulea prevede clar situatiile in care mandatul primarului inceteaza, deci postul devine vacant: demisie, deces, o condamnare prin hotarare judecatoreasca definitiva si alte cateva cazuri, dar nici un caz cand da o tura pana la Busteni. De asemenea legea mai spune ca "primarul este ocrotit de lege" si poate fi suspendat intr-un singur caz: arestarea preventiva, cu posibilitatea de a-si relua postul daca se dovedeste nevinovat. Deocamdata, cel putin (atentie la dosarul Flota!) Basescu nu se afla intr-o asemenea situatie, iar consilierii PSD stiu foarte bine asta. Circul cu primarul de rezerva pare insa a fi raspunsul pe care consilierii i-l dau lui Basescu dupa o declaratie hazardata a acestuia. Primarul general l-a amenintat pe Adrian Nastase cu puscaria pentru ca ar construi la Palatul Victoria o copertina metalica pentru protectia demnitarilor, pentru care primaria nu ar fi emis autorizatie. Basescu a declarat, marti seara, ca Primaria Capitalei va trimite Guvernului o adresa prin care va cere sistarea lucrarilor amintindu-i primului ministru ca executarea de lucrari "ilegale" se pedepseste cu inchisoarea. In replica, Eugen Bejinariu, secretarul general al guvernului a declarat ieri ca nu are nevoie de autorizatie de la Basescu pentru ca Palatul Victoria face parte din categoria obiectivelor militare.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO