Politică

PSD este decis sa bata palma cu PD-L pentru un viitor guvern

08.12.2008, 19:26 9

Conducerea PSD a votat aseara inceperea negocierilor cu PD-L, lucru ce ar presupune ca Mircea Geoana a renuntat sa mai ceara mandatul de premier. Geoana a spus: "Intr-o viitoare guvernare PD-L - PSD, primul ministru ar trebui sa fie si de la PSD", sugerand astfel o impartire a mandatului de premier ori in timp, ori prin slabirea atributiilor primului ministru.

Desi era de asteptat, presedintele Traian Basescu nu anuntase pana la inchiderea editiei nominalizarea sa pentru pozitia de premier, cel care, potrivit Constitutiei, trebuie sa-si formeze echipa si programul de guvernare. Seful statului a convocat partidele la consultari aseara la ora 20:00.
Decizia PSD, luata la capatul a sase ore de sedinta, a fost anuntata de Mircea Geoana si a fost comentata de liderul PD-L, Emil Boc, in felul urmator: "Vom continua negocierile cu cele doua formatiuni politice care si-au aratat disponibilitatea de a merge alaturi de PD-L (PSD si UDMR - n.n.) pentru formarea unei majoritati parlamentare si a viitorului Guvern". Sunt liberalii trimisi acum in opozitie? Daca il credem pe Boc, da, de vreme ce el a sustinut ca discutiile vor continua cu UDMR si PSD. Nu, daca il credem pe Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, care a spus ca mandatul partidului dat de conducere a fost continuarea negocierilor cu toate partile. Presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu a spus ieri seara ca in discutiile cu PD-L si PSD au aparut aspecte care nu pot fi negociate. El a spus insa ca PNL nu se afla inca in opozitie. Social-democratii au insa o pretentie de moment, anume ca intr-o guvernare PD-L- PSD sa nu fie cooptata UDMR. Anuntul a fost facut la doar cateva ore dupa ce PD-L batuse palma cu UDMR, pe care o invitase sa faca parte din viitoarea guvernare.
Mircea Geoana a declarat ca social-democratii vor incepe negocierile cu PD-L pentru formarea Guvernului, conform deciziei Comitetului Executiv al partidului, precizand ca o conditie este neparticiparea UDMR la guvernare. "Avem primul mandat de negociere cu cei de la PD-L", a spus Geoana, mentionand ca in favoarea acestei decizii s-au exprimat, in CEx (Comitetul Executiv Central), peste 40 de voturi. El a precizat ca 17 membri ai CEx au votat "impotriva".
Geoana a aratat ca o conditie in aceste discutii o reprezinta neparticiparea UDMR la guvernare. El a mentionat, totodata, respectarea in viitorul Guvern a proportiei de la votul popular din 30 noiembrie, precum si pastrarea elementelor sociale din programul PSD. Presedintele PD-L Emil Boc a spus ca partidul sau isi mentine pozitia privind necesitatea de a da Romaniei un Guvern cu puternica sustinere parlamentara. Boc a reamintit ca propunerea de premier a democrat-liberalilor, Theodor Stolojan, nu s-a schimbat si ca decizia de nominalizare a sefului viitorului Executiv apartine in totalitate presedintelui Traian Basescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO