Politică

PSD ar putea transa astazi problema conducerii

09.02.2005, 00:00 13

PSD a convocat astazi Biroul Executiv Central (BEx), forumul care va decide ce variana de statut ar urma sa fie supusa aprobarii Congresului din primavara, unde va fi aleasa noua conducere.
Au fost in discutie, in ultimile zile, mai multe variante care analizau cu precadere modalitatea de conducere a partidului, care va fi consfintita de statut.
Toate variantele iau in calcul viitorul in partid al lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. De altfel, de aici pleaca intreaga disputa din PSD. In vara cand partidul era sigur de victoria in alegerile legislative si prezidentiale, lui Ion Iliescu, aflat atunci la Cotroceni, i s-a cerut sa revina in fruntea PSD.Dupa ce Adrian Nastase a pierdut cursa pentru presedintie, lucrurile s-a complicat.
Partidul s-a impartit in tabere, pro-Iliescu si pro-Nastase, fiecare vrand sa-si vada favoritul in fruntea partidului. Asa s-a ajuns la mai multe variante de statut, care sa rezolve conflictul.
Una dintre variante va fi aleasa astazi. Exista, asadar, in discutie varianta unui tandem, Iliescu-Nastase, exista varianta unei conduceri colegiale, in care membrii conducerii sa detina, pe rand, presedintia si exista varianta unui presedinte, inconjurat de o suita de vicepresedinti. Aceasta varianta nu este agreata de tabara lui Adrian Nastase care s-ar vedea din presedinte un simplu vicepresedinte, pentru ca este greu de crezut ca Iliescu mai poate pierde prima pozitie in partid.
Discutiile privind pozitiile pe care ar urma sa le ocupe in partid Iliescu si Nastase au continuat pana in ultima clipa.
Ieri, de pilda, Bogdan Niculescu Duvaz, membru al BExC al PSD, a spus ca nu exista un motiv serios ca PSD sa-l trateze pe Adrian Nastase altfel decat l-a tratat pe Ion Iliescu in 1996. El s-a referit la faptul ca atunci Ion Iliescu a pierdut prezidentialele si nu a fost totusi indepartat din fruntea PSD.
Potrivit lui Duvaz, succesele inregistrate in 2003-2004 nu trebuie aruncate din prisma esecului la alegerile prezidentiale, unde Adrian Nastase a pierdut "la mustata".
El a spus ca nu doreste o competitie intre Ion Iliescu si Adrian Nastase, ca "amandoi reprezinta o platforma duala, complementara, fiecare avand ceva de spus". Asadar cei doi trebuie sa gaseasca o solutie impreuna.
Iata arumentele fostului purtator de cuvant al PSD: Iliescu si Adrian Nastase reprezinta o plaja foarte larga de optiuni privind stanga in Romania, fiecare are electoratul sau, atat Ion Iliescu, prin dimensiunea morala, actiunile sale politice consecvente catre stanga, cat si Adrian Nastase, prin rezultatul reformelor, al guvernarii si integrarea in UE.
Potrivit lui Duvaz, discutiile despre modificarea structurilor de conducere ale partidului nu trebuie sa fie un prilej de rafuieli personale, ci trebuie privite cu luciditate si maxima responsabilitate.
Actualul purtator de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a declarat, la radul sau, citat e Mediafax, ca, personal, ar sustine fara rezerve la Congresul PSD, o platfoma pe care presedintele PSD Adrian Nastase ar dori eventual sa o prezinte in calitate de candidat la presedintia partidului.
Corlatean a aratat, insa, ca, in acelasi timp, trebuie sa se ia in considerare plaja foarte larga a electoratului de stanga si, din acest punct de vedere, ar fi necesare "platforme complementare", care sa excluda riscul unor eventuale rupturi.
 "Din acest punct de vedere, va fi importanta echipa de conducere care va fi decisa, in primul rind, cele doua valori indiscutabile ale PSD - Ion Iliescu si Adrian Nastase, dar si cei care ii vor sprjini pe linia continurarii modernizarii partidului", a spus Corlatean.
Ambi lideri - Ion Iliescu si Adran Nastase - vor prezenta astazi membrilor BEx doua analize privind evolutia partidului si viitorul acestuia.
Adrian Nastase a facut public raportul sau, in vreme ce Ion liescu l-a pastrat pentru ziua de astazi.
In raportul sau, Adrian Nastase apreciaza ca partidul nu a pierdut alegerile la urne, ci in Parlament, dar recunoaste, totodata, ca esecul sau la alegerile prezidentiale a facut posibila schimbarea puterii.
O alta cauza a esecului este imaginea PSD de partid corup. Alianta da a reusit sa-si impuna propria agenda - coruptia fiind una dintre strategiile de atac la adresa PSD. PS nu a stiut sa reactioneze consecvent, spune Nastase. Drept urmare, strategia de viitor trebuie sa fie delimitarea de anumite persoane "si anumte comportamente pe care le-am tolerat pana acum".
Raportul mai spune ca desfasurarea alegerilor interne a permis PSD si candidatului sau la Presedintie sa se intoarca pe primul loc in optiunile electoratului, dupa ce doua luni succesive - iulie si august - PSD se plasase sub Alianta in sondajele de opinie. Dar interventiile prelungite asupra formei finale a listelor de candidati "au creat confuzie in mass-media si in opinia publica si au indus perceptia ca partidul este incapabil de democratie interna", drapt urmare acest avantaj a fost pierdut, apreciaza Nastase.
Nastase apreciaza totodata ca solutia alegerilor preliminare nu trebuie abandonata, dimpotriva, trebuie extinsa.
O alta cauza a esecului, escperita de Nastase este excesul de mediatizare a PSD care ar fi "indus o stare de saturatie".
"Excesul de comunicare publica, inerent statutului de partid aflat la guvernare, nu a creat un avantaj relativ, ci a indus mai curand electoratului o stare de saturatie informationala, si, uneori, sentimentul de manipulare", opineaza liderul PSD.
Nastase spune ca binomul Guvern - PSD a dominat spatiul mediatic "pana la suprasaturatie" si ca excesul de prezenta mediatica a generat dezinteres si chiar respingere in rindurile unei mari parti a publicului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO